Proč nemá Zelenského vítězný plán v USA úspěch

zdroj: AL DRAGO / UPI / Profimedia

Velké pozdvižení v Americe opět vyvolal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Po setkání s prezidentem a viceprezidentkou, která momentálně kandiduje na prezidentku, ho čeká i schůzka s republikánským prezidentským kandidátem.

Republikáni před ní Zelenského kritizovali s tím, že se zapojil do americké předvolební kampaně. Zelenskyj se v USA snaží prodat svůj mírový či, jak sám říká, “vítězný” plán. Ten ale příliš velké nadšení nevyvolal.

Volební téma?

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému se opět podařilo získat pro sebe a svou Ruskem napadenou zemi pozornost USA. V Americe postupně graduje předvolební kampaň, v níž zahraniční témata tradičně nedominují.

Válka na Ukrajině ale důležité téma je. I proto se mohl Zelenskyj sejít s dosluhujícím prezidentem Joe Bidenem a demokratickou prezidentskou kandidátkou Kamalou Harrisovou a setká se i s republikánským kandidátem Donaldem Trumpem.

Trump tlačí na dohodu

Dlouho to ale vypadalo, že se setkání Zelenského s Trumpem neuskuteční. Bývalý prezident se netají kritickým pohledem na strategii ukrajinského prezidenta, který podle něj nechce jednat o reálném míru.

Trump je přesvědčen o tom, že válku na Ukrajině vyřeší okamžitě po svém návratu do Bílého domu. Zelenského se snaží dotlačit k dohodě, i kdyby nebyla zrovna dokonalá a výhodná. Demokraté naopak územní ústupky Ukrajiny Rusku stejně jako Kyjev odmítají.

Další várka vojenské pomoci

Zelenskyj se v Americe snaží získat nejen rétorickou, ale hlavně materiální a finanční podporu. A povedlo se. USA Ukrajině poskytnou další várku vojenské pomoci v hodnotě 375 milionů dolarů.

Ukrajina ale zároveň chtěla přenastavit strategii ohledně toho, kde všude může americké zbraně proti Rusku použít. Doteď to bylo povolené pouze na cíle, které “souvisí s odvrácením ruské ofenzivy” v ukrajinské Charkovské oblasti. Ukrajina by po USA takzvaně chtěla rozvázat ruce a dostat větší volnost. K tomu je ale Biden nadále skeptický.

Co obnáší plán Zelenského?

Ukrajina je existenčně závislá na výsledcích amerických prezidentských voleb. Zelenskyj se proto snaží navázat konstruktivní vztah s oběma prezidentskými kandidáty. S Harrisovou to má jednodušší, Trump je pro něj stále tvrdý oříšek.

Oslovit se ho bude snažit i svým nejnovějším “vítězným plánem”. Jeho podstatou je vytvořit pro Ukrajinu tak silnou podporu a podmínky, že se Rusko raději stáhne. S tím ale nebyl příliš úspěšný u Bidena a u Trumpa zřejmě narazí.

Síla přinese vítězství?

Zelenského plán není veřejný, známe ale jeho základní požadavky. Ukrajina chce bezpečnostní záruky, prakticky jako kdyby byla součástí NATO. Po svých partnerech chce moderní zbraně i příslib prostředků na poválečnou obnovu.

Za klíčové také považuje udržení strategické části ruské Kurské oblasti, protože ji to posílí při vyjednávání s Ruskem. Z jednání se současnou americkou administrativou vyšlo, že Ukrajinci budou muset plán upravit. Zcela zamítnut ale nebyl.

Ukrajinskou strategií tedy v následujících měsících bude vytvořit si co nejsilnější pozici a potrápit Rusko na bojišti i mezinárodní diplomatické scéně.