První debata Harrisová-Trump: Kdo tedy vyhrál?

zdroj: SAUL LOEB / AFP / AFP / Profimedia

Máme za sebou první a možná také poslední debatu demokratické prezidentské kandidátky Kamaly Harrisové a republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Tomu se nepodařilo navázat na červnovou demolici Joea Bidena, Harrisovou významně rozhodit nedokázal.

Viceprezidentka se celou držela svého plánu, Trumpa opakovaně vyváděla z míry. Jednoznačný byl i následný průzkum mezi sledujícími.

Pod Trumpovou kůží

Donald Trump má za sebou těžkou noc. V červnové debatě se mu podařilo vyřídit prezidenta Joea Bidena, na jeho viceprezidentku a demokratickou kandidátku Kamalu Harrisovou byl ale v debatě krátký.

Harrisovou označilo v panelu CNN za vítěze debaty 63 % sledujících, Trumpa pouze 37 %. Média zároveň píší o tom, že se viceprezidentce podařilo bývalému prezidentovi dostat “pod kůži”. Splnila tak cíl, se kterým do debaty šla.

Nenechala se rozhodit

Rozhodně to není tak, že by Trump nějak zásadně vyhořel jako v červnu lehce dezorientovaný Biden. Podal svůj tradiční výkon plný útočné rétoriky, zavádějících tvrzení a pro své publikum přesně připravených klíčových frází.

Jeho útoky ale Harrisovou nerozhodily, zůstala soustředěná na svůj výkon. Nepodlehla emocím, Trumpovým útokům se i opakovaně vysmála.

Kdo má ten plán?

Debata ABC News pokryla mnoho domácích i zahraničních témat. Harrisová se soustředila na vykreslení Trumpa jako hrozby pro demokracii a prezentaci úspěchů současné administrativy.

Republikánský kandidát měl opět jasno v tom, že je třeba do jakékoliv diskuze dostat téma migrace a ekonomiky. Průzkumy mu totiž dlouhodobě ukazují, že v těchto dvou oblastech má nad svojí demokratickou vyzyvatelkou náskok. Přeli se o to, kdo má a kdo nemá plán.

Kdybych byl prezident

Trump také opět vykresloval alternativní vizi světa, ve které by byl předchozí čtyři roky prezidentem. Stále je přesvědčen o tom, že by za jeho vlády nedošlo ke konfliktu v Gaze ani válce na Ukrajině. Na otázku, jestli si přeje vítězství Ukrajiny, ale neodpověděl.

Zapřel také své vztahy s lidmi stojícími za projektem 2025, přestože se často jedná o jeho spolupracovníky. Bývalý prezident se snažil zůstat soustředěný, konfrontace s Harrisovou mu ale viditelně neseděla.

Podivné podání ruky

Celá debata začala bizarně vypadajícím podáním ruky, pro které si Harrisová na rozdíl od Trumpa viditelně šla. Možná ho tím rozhodila hned v úvodu, Trump šel do debaty evidentně s cílem se s ní co nejméně družit.

Během debaty ho pak rozladily útoky Harrisové na jeho renomé ve světě, absenci jakéhokoli plánu, ale také na jeho údajně znuděné publikum během předvolebních mítinků. To je pro Trumpa hodně citlivá záležitost, zakládá si na svém showmanství a schopnosti přitáhnout velké davy podporovatelů.

Bude další debata?

Debata mezi Harrisovou a Trumpem byla první a možná také poslední. Harrisové se Trumpa podařilo alespoň podle ankety CNN, kterou, přiznejme si, sleduje spíš demokratické publikum, v přímém souboji porazit. Možná tedy nebude chtít riskovat další debatní střet. Trumpův tým si totiž může docela logicky vyhodnotit, že další podobnou debatou nemá co získat.

Pokud by tedy za sebe Harrisová neposlala Bidena, s tím by Trump debatoval klidně třikrát denně. Stále platí, že nic není rozhodnuto. Samotné volby budou zřejmě velice těsné. V klíčových státech to bude boj až do poslední chvíle.