Debata Harrisová vs. Trump: Proč jim tak jde o ty mikrofony

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Joea Bidena v debatě porazil, nyní se chystá na Kamalu Harrisovou. To už by pro Donalda Trumpa ale mělo být složitější. Biden se vlastně tak trochu porazil sám, a to definitivně. V předvolební debatě současných amerických prezidentských kandidátů půjde o hodně, což se projevuje už u samotných vyjednávání o pravidlech.

Trumpovi se osvědčilo nastavení z debaty s Bidenem, Harrisová by naopak pravidla ráda upravila tak, aby proti Trumpovi získala výhodu.

Křest pro Harrisovou

Americké prezidentské volby dostaly výměnou kandidáta demokratů nový impuls. Republikánský kandidát Donald Trump byl proti Bidenovi favoritem, velkou roli v tom sehrála i jejich předvolební debata, ve které Biden naprosto vyhořel.

Kamale Harrisové se podařil start kampaně. Podle některých průzkumů je teď dokonce výhře blíž ona. Potvrdit to bude chtít i v domluvené debatě s Trumpem. Trochu se nám to ale komplikuje.

Nedisciplinovaný protivník

Týmy Harrisové a Trumpa se domluvily na debatě 10. září na televizi ABC. Každý si pro sebe ale chce získat výhodu. Tým Harrisové lobuje za to, aby se během debaty nevypínaly mikrofony řečníků, kteří zrovna nedostali v debatě slovo.

Trumpův tým chce naopak zachovat pravidla z první debaty, kde se mikrofony vypínaly. Důvod je jednoduchý. Pro Trumpa je lepší, když mu režie během odpovědí Harrisové mikrofon vypne. Exprezident má problémy s disciplínou, mohl by říct něco nevhodného a kontraproduktivního.

Hlavně zachovat klid

Pokud se mikrofony budou vypínat, povede to možná k nudnější, ale k mnohem civilizovanější debatě. To je pro Trumpa velice důležité, potřebuje se nerozhodnutým a nevyhraněným voličům ukázat jako státník a umírněný kandidát.

Těžit bude zároveň ze zkušeností, které nasbíral během prezidentských debat s Hillary Clintonovou i Joem Bidenem. Potřebuje udržet emoce na uzdě a dostat Harrisovou do úzkých zejména v ekonomice a migraci.

Nedopadnout jako Biden

Pro Kamalu Harrisovou to bude první ostrá prezidentská debata. Úplným nováčkem ale není. Vyzkoušela si debatu viceprezidentských kandidátů i debaty v rámci demokratických primárek v roce 2020.

A nemělo by u ní dojít ke stejným výpadkům, které vzhledem ke svému věku předváděl Biden. Během dosavadní kampaně se ale Harrisová zatím vyhýbá ostrým rozhovorům i nepřipraveným projevům, Trump se ji navíc bude určitě snažit vyvést z míry.

Bez výrazných chyb

Jako bývalá prokurátorka bude chtít současná viceprezidentka “přednést svůj případ” proti Trumpovi. Neměla by to ale přehnat, přece jenom se nejedná o souboj u soudu. Proti Trumpově kritice a negativnímu popisu současného stavu Ameriky a světa se bude snažit postavit pozitivní sdělení a vizi.

Jisté je, že půjde o hodně. Souboj mezi Trumpem a Harrisovou je zatím vyrovnaný, ani jeden kandidát si nemůže dva měsíce před volbami dovolit udělat významnou chybu. A už vůbec ne při tak ostře sledované a živě vysílané události.