Trump je vinen, může být prezidentem?

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Donald Trump se stal prvním americkým bývalým prezidentem, který byl porotou uznán vinným z trestného činu. A vlastně se to nikdy nestalo ani prezidentovi současnému, natožpak možnému budoucímu. Neznamená to ale vůbec konec jeho nadějí na návrat do Bílého domu.

V kampani naopak ještě přitvrdí, své podporovatele bude utvrzovat ve zmanipulovanosti a zkorumpovanosti systému. Podle průzkumů by mu rozhodnutí poroty mělo uškodit. Volby v USA jsou ale až v listopadu.

Všechna obvinění sedí

Donald Trump je vinen ze všech 34 obvinění. To je verdikt poroty v New Yorku v kauze falšování finančních záznamů, kterého se bývalý prezident USA dopustil kvůli románku s pornoherečkou Stormy Daniels.

Na finální rozhodnutí soudce Juana Merchana si musíme počkat do 11. července. Trump ale neřeší pouze to, jestli půjde do vězení. Zároveň totiž usiluje o návrat do Bílého domu.

Ústava je vstřícná

Může se to zdát absurdní, americká ústava ale vykonávání prezidentského mandátu z vězení nezakazuje. Trump by tak mohl být americkým prezidentem i v situaci, kdy by byl odsouzeným zločincem.

U bývalého prezidenta navíc situaci komplikuje fakt, že čelí i dalším soudům. Ve federálním vězení by mohl skončit i kvůli zasahování do prezidentských voleb v roce 2020 a kvůli přechovávání tajných dokumentů. Jedná se o novou situaci, kterou Amerika ještě nezažila.

Udělí si milost?

Trump by se z pozice prezidenta teoreticky mohl sám omilostnit. Jeho političtí odpůrci by to ale samozřejmě nenechali jen tak, pokusili by se ho již potřetí odvolat prostřednictvím takzvaného impeachmentu. Na to ale momentálně nemají dostatek hlasů, demokraté by potřebovali posílit především v Senátu.

Prezidentem se ale Trump nestane, pokud ho znovu nezvolí američtí občané. Část jeho voličů v průzkumech tvrdila, že v podobném případě hlas pro svého oblíbence přehodnotí.

Může ztratit, ale také získat

Podle průzkumu ABC News by se konkrétně mělo jednat o 16 % Trumpových voličů. To by pro něj znamenalo obrovský problém. V souboji s prezidentem Joe Bidenem může rozhodovat každé procento hlasů.

Průzkumy mezi voliči ale nelze brát stoprocentně vážně, dá se spíš očekávat, že se v podpoře Trumpa ještě více utvrdí. Trumpova kampaň a Republikánská strana verdikt poroty okamžitě označily za “zmanipulovaný a podvodný”. Jisté je, že americké prezidentské volby rozhodně nebudou nudné.