Tim Walz: Ten, který má dodat váhající republikány

zdroj: Profimedia

Harrisová proti Trumpovi, Walz proti Vanceovi. Amerika má kompletní čtveřici pro listopadové prezidentské volby, a to včetně kandidátů na viceprezidenta. Kamala Harrisová se rozhodla vsadit na zkušeného šedesátiletého guvernéra Minnesoty Tima Walze.

Zaujal ji nejen svým příběhem a politickými úspěchy, ale také svou povahou. Slibuje si od něj především to, že přitáhne nerozhodnuté bělochy. A také to, že porazí svého republikánského konkurenta ve viceprezidentské debatě.

Zafungovala chemie

Kandidátka demokratů Kamala Harrisová pro prezidentské volby oznámila jméno svého potenciálního viceprezidenta. Stal se jím guvernér státu Minnesota Tim Walz. Ten podle zpráv amerických médií dlouho nepatřil mezi favority, více se mluvilo o guvernérovi Pensylvánie Shapirovi či senátorovi a bývalém astronautovi Kellym.

Walz si ale nakonec Harrisovou zřejmě získal při osobních setkáních. Začala mezi nimi fungovat chemie.

Přetáhne umírněné republikány?

Není to ale samozřejmě pouze rozhodnutí na základě osobních sympatií. Nynější viceprezidentka bude díky svému původu schopna lépe než Donald Trump oslovit Afroameričany a další minority.

Walz by jí pak měl pomoct se získáním části bělochů, na které dnes spoléhají republikáni. Guvernér byl ostatně na začátku své kariéry v roce 2006 zvolen do Sněmovny reprezentantů za první minnesotský volební obvod, který je tradičně výspou republikánů.

Voják i učitel

Demokratům se navíc bude dobře prodávat jeho příběh. Do vyhrocené a nenávistné kampaně vstupuje respektovaný a úspěšný politik se zkušenostmi s armády.

V Národní gardě byl 24 let, pracoval ale také jako učitel a trenér fotbalu. Nikdo tedy nemůže tvrdit, že to je kariérní politik odtržený od reality. Harrisovou měl zaujmout i svými úspěchy ve funkci guvernéra Minnesoty, kde se mu daří prosazovat demokratické priority a témata.

Walz vs. Vance

Demokratického kandidáta na viceprezidenta Walze bude čekat debata s jeho republikánským soupeřem J.D. Vancem. Do něj se Walz opíral ještě před získáním kandidatury, označoval ho za divného a děsivého.

A tato označení se okamžitě chytla, demokraté je přebrali a komunikovali prakticky při každé příležitosti. Od Walze si slibují, že méně zkušeného Vance v debatě vyškolí. Walz hned při první příležitosti vyjádřil, jak moc se na debatu “s podivným soupeřem” těší.

Znal ho vlastně někdo?

Nevýhodou Walze je jeho slabší celonárodní poznatelnost, nepatří mezi nejsledovanější a nejvlivnější demokratické politiky. Je tu proto i reálné riziko, že ve velké kampani vyhoří. Jeho vystupování navíc úplně neodráží současný styl vedení agresivních a velice osobních předvolebních kampaní.

I z toho ale mohou demokraté udělat výhodu, Walz může být ten rozumný a konsenzuální kandidát v době chaosu a nenávisti. V následujících dnech se ukáže, jak moc je na něj negativní kampaň republikánů připravena.