Promění Kamala na sjezdu další šanci odskočit Trumpovi?

zdroj: FB Kamaly Harrisové

Republikáni už mají svůj nominační sjezd za sebou, nyní je řada na demokratech. Nominační sjezd pro strany představuje zajímavou příležitost, na týden dostávají obrovský prostor v médiích pro prezentování vlastních myšlenek a politických programů.

Demokraté se sjíždí do Chicaga

Tento týden se v Chicagu uskuteční další důležitá událost v rámci americké prezidentské kampaně. Na svůj nominační sjezd se do Chicaga sjíždí demokraté, aby oficiálně potvrdili Kamalu Harrisovou jako svou prezidentskou kandidátku. Republikánská strana už má svůj sjezd za sebou, jeho hlavním tématem byl neúspěšný pokus o atentát na Donalda Trumpa. Nyní jsou na tahu demokraté. 

Prezident organizátorům přidělal práci

Tak velká událost se plánuje týdny a měsíce dopředu. Organizátorům do toho letos hodil vidle prezident Joe Biden, který se demokratické nominace vzdal ve prospěch své viceprezidentky. Nominační sjezdy Bidena a Harrisové budou diametrálně odlišné. Za unaveného a staršího Bidena by to museli tak trochu odtáhnout ostatní, Harrisová naopak má být hlavní hvězdou sjezdu. Nebude na to ale sama, do Chicaga míří těžké váhy Demokratické strany. 

Harrisová, Biden i Obama

Kromě očekávaného projevu Bidena, Harrisové a kandidáta na viceprezidenta Walze s projevem vystoupí i neúspěšná prezidentská kandidátka Hillary Clintonová, její manžel a bývalý prezident Bill Clinton i zřejmě největší demokratická hvězda bývalý prezident Barack Obama. Společným tématem jejich vystoupení bude chválení Harrisové a kritizování republikánského kandidáta Donalda Trumpa.

Sjednocení demokraté proti Trumpovi

Demokraté budou chtít ukázat, že se za svou novou kandidátku zcela sjednotili. Trumpova kampaň je postavena na kritice současné administrativy a podle něj špatného stavu USA. V čele s Harrisovou demokraté naopak vsadí na pozitivní energii a prezentování toho, co se Bidenovi a Harrisové za čtyři roky v Bílém domě podařilo. Těžit budou z toho, že je oproti Trumpovi Harrisová mladší, méně zatížena skandály a schopna dát dohromady rozmanitější voličskou koalici.

Příležitost získat pozornost i plusové body

Nominační sjezdy jsou pro hlavní americké politické strany vždy vítanou událostí. Je jim totiž věnován velký mediální prostor, na týden si pro sebe získají obrovskou publicitu a pozornost. Jejich úspěch se poté pravidelně projevuje i v průzkumech veřejného mínění. Může se jednat o pouze krátkodobé pozitivní posílení, ale také nastartování dlouhodobého trendu. Demokraté mají velkou příležitost potvrdit, že je momentálně Harrisová na vzestupu.