Srpen rozhodne: Biden se může vzdát nominace

Kent Nishimura / AFP / AFP / Profimedia

Americký prezident Joe Biden výzvy k odstoupení dlouho kategoricky odmítal, teď ale možný ústup přece jen připouští. Odstoupit by mohl ze zdravotních důvodů, pokud by mu to doporučili lékaři.

Demokraté ale potřebují, aby byl s rozhodnutím vzdát se nominace Biden smířený. Na jejich sjezdu by se pak ideálně sám vzdal a vyzval by v primárkách získané delegáty k volbě někoho jiného.

Připouští svůj konec

Tlak demokratů na Joea Bidena pokračuje. Neúspěšný pokus o atentát na Donalda Trumpa volání po odstoupení Bidena ze souboje o demokratickou nominaci na prezidenta na chvíli utlumil, po pár dnech je ale vše při starém.

Americký prezident v rozhovorech začíná připouštět, že by případně mohl odstoupit ze zdravotních důvodů. Teď má navíc covid-19. Demokraté jsou na jeho rozhodnutí závislí, potřebují jeho dobrovolné odstoupení.

Vítěz nemusí být kandidát

Biden získal nejvíc delegátů v demokratických primárkách. Neměl žádného reálného vyzyvatele, na srpnovém demokratickém nominačním sjezdu by se tak měl stát oficiálním prezidentským kandidátem strany.

Pokud by se ale nominace vzdal, tak by v srpnu došlo k otevřenému boji mezi prominentními demokraty. Biden by zároveň delegáty mohl požádat, ať hlasují pro jiného kandidáta. Delegáti tedy nejsou povinni hlasovat pro vítěze primárek.

Demokrati pod tlakem

O chování delegátů se hodně mluvilo před prezidentskými volbami v roce 2016. Část společnosti spoléhala na republikánské delegáty, kteří teoreticky mohli zastavit Donalda Trumpa.

To se ale nestalo, Trumpův tým si jejich loajalitu pohlídal. Letos tu je naopak velký tlak na demokratické delegáty. Pokud se ale nestane nic zásadního, tak na nominačním sjezdu zkrátka jen potvrdí kandidaturu Bidena.

Rebélie proti Bidenovi?

Demokraté ale zkouší hledat i ty “méně čisté” cesty. Biden je stahuje k zemi, kromě prezidentského úřadu mohou ztratit pozice i v Senátu a Sněmovně reprezentantů. K nedobrovolnému odstavení prezidentského kandidáta v novodobé americké historii ještě nedošlo.

Biden by na sjezdu teoreticky mohl čelit rebélii, kdy by se jeho delegáti rozhodli hlasovat pro jiného kandidáta. To by byla rána pro něj i pro celou americkou demokracii.

Newsom, Witmerová či Obamová?

Nový demokratický kandidát by to měl složité. Vyzval by rozjetého Trumpa, ve velice krátké době by se navíc musel představit celému národu. Proto by demokraté jistě vsadili na někoho s větší poznatelností, zkušenostmi a úspěchy.

Nejvíc se logicky mluví současné viceprezidentce Kamale Harrisové. Ve hře by ale také mohli být guvernér Kalifornie Gavin Newsom a guvernérka státu Michigan Gretchen Witmerová. Vytouženým scénářem pro mnoho demokratů by pak byla kandidatura bývalé první dámy Michelle Obamové. Ta se ale ke kandidatuře alespoň podle aktuálních informací nechystá.