Proč Trump vyjde z atentátu posílen

Bývalý americký prezident Donald Trump přežil pokus o atentát a pokračuje v předvolební kampani. Svůj smysl pro politický marketing prokázal bezprostředně po střelbě. Díky tomu vznikly i ikonické fotografie vyburcovaného Trumpa s krvavým uchem.

Republikánský kandidát ze střelby vychází ještě silnější, demokraté mají velký problém. Pokus o atentát navic pro Trumpa přišel v příhodnou dobu. Tento týden ho čeká republikánský nominační sjezd, který bude končit jeho projevem.

Čeká ho velký projev

Donald Trump o víkendu málem přišel o život, jeho kampaň ale ani náhodou nezpomaluje. Naopak. V následujících dnech ještě přitopí pod kotel. Trumpovi hraje do karet, že od pondělí probíhá nominační sjezd Republikánské strany v Milwaukee ve Wisconsinu.

Strana na něm formálně potvrdí jméno svého kandidáta a Trumpa pak ve čtvrtek čeká zásadní projev. Všechny další jeho kroky teď už budou ovlivněny neúspěšným pokusem o atentát.

Vyhrával už předtím

K atentátu došlo v situaci, kdy Trump v reakci na hodně slabé výkony prezidenta Joea Bidena zmírnil a spíš odpočíval. Došlo mu, že nemusí nic zásadního dělat. Biden se porážel sám.

Při rutinní zastávce s voliči v Pensylvánii pak došlo k incidentu, který reálně mohl vést k další americké občanské válce. Celý svět teď sleduje, jak se na Trumpově rétorice traumatická událost projeví.

Slovo státníka?

Bývalý americký prezident se nechal slyšet, že na poslední chvíli upraví obsah svého nominačního projevu. Cítí prý příležitost sjednotit rozhádané názorové tábory. Trump by podobným krokem velice překvapil, být umírněný a sjednocující úplně není jeho styl.

Případně by ale mohl navázat na vystoupení prezidenta Bidena, který bezprostředně po pokusu o atentát mírnil emoce. Okamžitě totiž začalo hledání viníků a obviňování napříč politickým spektrem.

Demokraté ruší část kampaně

Trump má podle průzkumů dobře našlápnuto, nad Bidenem vítězí v klíčových státech. Někteří komentátoři nyní považují jeho vítězství za jisté. Pro demokraty bude nyní složitější na Trumpa útočit, kvůli střelbě na republikánského kandidáta museli zrušit některé své negativní reklamy.

Nechtějí potvrdit narativ části republikánů, podle kterých k tragédii došlo kvůli výpadům demokratů proti Trumpovi.

Biden jen tak neodstoupí

Důležité také je, že se vzhledem k aktuální situaci prezident Biden nemůže v nejbližších dnech vzdát demokratické nominace. Tlak na jeho odstoupení je čím dál tím větší, teď by ale jeho rezignace tak nějak naznačovala, že se na pokusu o atentát podílel.

Demokraté každopádně nakonec změnu zřejmě budou muset udělat, jinak Trumpa posíleného přežitím střelby opravdu neporazí.