Koho chtějí mladí Američané za prezidenta?

zdroj: Gencraft.com

Volby amerického prezidenta se přibližují a každý den se kolem nich něco děje. A tak není divu, že i předvolební průzkumy dál rozdělují společnost. Stejně jako zatím jediní dva relevantní kandidáti, tedy Joe Biden a Donald Trump.

Samozřejmě je pravda, že po víkendu může být vše zase jinak. My jsme se ale podívali, jak by volili mladí Američané. Nutno dodat, že čísla pocházejí ještě z období před atentátem na ucho Donalda Trumpa.

V USA to vře

Rok 2024 je celosvětově jedním z nejvypjatějších volebních roků v historii. A zejména to platí v USA. Ve Spojených státech se k podzimním prezidentským volbám chystá 41 milionů příslušníků Gen Z. A jejich hlasy budou mít obrovskou váhu.

Jak se v listopadu chystají volit? S překvapivými výsledky přišla na základě svého výzkumu už na začátku července mediální platforma BuzzFeed.

Volba mezi geronty

Zde je nutno přiznat, že anketa magazínu pro mladé probíhala před atentátem na Donalda Trumpa a také ještě nebyl takový tlak na odstoupení demokratického kandidáta Joea Bidena.

Biden čím dál častěji slyší, že kvůli svému vysokému věku (81 let) není už způsobilý náročný úřad vést. Jeho o tři roky mladší protivník čelí trestnímu stíhání a možnému nástupu do vězení. Pro mladé Američany tedy není volba vůbec jednoduchá.

Už nás to štve

Někteří respondenti se proto pro Buzz Feed rozpovídali i trochu konkrétněji. "Je mi zle ze všech těch lidí, většinou bílých mužů, ve volených i nevolených funkcích, kteří jsou mnohem starší než moji boomerští rodiče, ale dělají za mě rozhodnutí, která se projeví, až já půjdu do důchodu," nechala se slyšet 23letá Caria, která žije v New Yorku.

Její názor není výjimečný, mnoho mladých voličů má problém s věkem obou kandidátů. "Trump i Biden měli šanci udělat změny během svých prezidentských volebních období. Cítím, že potřebujeme změnu a nové nápady. Nechápu, proč si prezidenta musíme vybírat ze dvou seniorních občanů. Jak je tohle výhodné pro pokroková a progresivní hnutí?" ptá se dvaadvacetiletý Alto, který plánuje volit nezávislého kandidáta Roberta F. Kennedy Juniora.

Nepotřebujeme staré prezidenty

Podle průzkumu magazínu BuzzFeed 53 % respondentů uvedlo, že by podpořilo Bidena, zatímco 20 % uvedlo, že by hlasovalo pro Trumpa. Téměř 19 % respondentů Gen Z zůstává stále nerozhodnutých. Nelíbí se jim, že mají na výběr jen ze dvou relevantních kandidátů, obou daleko za hranicí důchodového věku.

"Potřebujeme bezplatnou zdravotní péči pro všechny a také musíme ukončit systém dvou stran a vytvořit zákon, který říká, že lidé starší 60 let nemohou být prezidenty,” konstatuje nerozhodnutý devátenáctiletý Taylor. "Nepotřebujeme staré lidi se sníženými kognitivními schopnostmi, aby řídili zemi," dodává.

“Nejsem si jistý koho volit, protože mám pocit, že se ani jeden kandidát ve skutečnosti nezajímá o hlavní ohnisko toho, co naše země doopravdy potřebuje,“ dodává šestadvacetiletý Kyzre. Pro americkou generaci Z by každopádně podle tohoto průzkumu byl odchod Joea Bidena z volebního klání vysvobozením.