Proč se generace Z stává u voleb horkým zbožím

zdroj: Freepik

Před evropskými volbami bylo velkým tématem posouvání mladé generace Evropanů doprava a směrem k radikálním postojům. K tomuto posunu dochází prakticky po celém světě, platí to především pro mladé muže.

Spíš než progresivní zelená politika je oslovují konzervativní, izolacionistické a národovecké postoje. Chtějí silného, charismatického a politicky nekorektního lídra.

Nedisciplinovaní voliči

Na mladé voliče se v politických kampaních v minulosti příliš často nemyslelo. Jako voličská skupina jsou pro marketéry příliš nedisciplinovanou skupinou. Platilo, že olajkují příspěvky, pak ale nedorazí k volbám. Naopak senioři jsou známí svou voličskou disciplínou, oslovovat je tedy většině stran dávalo mnohem větší smysl. ¨

Časy se ale mění. Mladí lidé v nich hrají čím dál tím důležitější roli. Neplatí ale, že by byli jednotnou a ucelenou skupinou.

Proč Trump cílí na mladé muže?

Krásným příkladem je současná prezidentská bitva v USA. Demokratická kandidátka Kamala Harrisová na mladou generaci spoléhá, oslovuje ale spíš její liberální, progresivní a ženskou část.

Na druhé straně republikánský kandidát Donald Trump spoléhá na konzervativnější mladší muže, kteří jsou aktivní na sociálních sítích a mají rádi silné a kontroverzní mužské vzory.

Bardella, Farage i Turek

Nejedná se ale pouze o situaci v USA. O politickém posunu mladých mužů Gen Z doprava se mluví v Evropě i ve světě. Ve Francii je jejich idolem předseda Národního sdružení Jordan Bardella, v Jižní Koreji prezident Jun Sok-jol.

V Německu z podpory u mladých a stále častěji radikalizovaných mužů těží Alternativa pro Německo, v Nizozemsku Geert Wilders a ve Velké Británii Nigel Farage. V Česku tohoto fenoménu v evropských volbách využil europoslanec Filip Turek, který se stal překvapením voleb.

Lehce oslovitelná skupina

Z hlediska politického marketingu se pro tyto kandidáty často jedná o velice jednoduchou záležitost. Mladí muži se stále víc cítí ohroženi nástupem progresivních myšlenek a posilováním práv i pozice žen a různých minorit.

Politici zároveň mladé muže mohou jednoduše oslovit prostřednictvím sociálních sítí, podcastů nebo společným vystupováním s jejich mužskými vzory. Trump to chápe, proto se například zúčastnil živého vysílání se světovými influencerskými celebritami Loganem a jeho bratrem Jakem Paulovými.

Trump u Gen Z vede

Z pravidelného sledování médií by člověk mohl usoudit, že Kamala Harrisová u Gen Z voličů Trumpa převálcuje. Podle průzkumu SurveyUSA to tak ale není. Bývalý prezident u Gen Z nad současnou viceprezidentkou vede o čtyři procentní body.

Data agentury Gallup pak potvrzují, že se nynější mladá generace ve srovnání s tou předchozí mnohem víc identifikuje jako konzervativně smýšlející. Pro liberální část politické scény by to mělo být velkým varováním.