Kdo se nakonec usadí na trůnu české levice

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Pamatujete na slávu ČSSD? Její ne zrovna moc viditelná nástupkyně SOCDEM si o víkendu zvolí nové vedení. Z nejsilnější české levicové strany se sociální demokraté dostali do pozice nerelevantního uskupení, které sbírá jeden volební neúspěch za druhým.

Jejich pozici na levici převzalo hnutí ANO, o slovo se navíc opět docela úspěšně hlásí i komunisté. Těm se na rozdíl od sociálních demokratů povedl rebranding, v posledních volbách díky tomu posílili.

Maláčová, nebo Dienstbier

Hegemonem české levice byla v Česku dlouhá léta ČSSD. Její zlaté časy jsou už ale dávno pryč. Sociální demokraté vypadli v roce 2021 ze sněmovny, jejich rebranding na SOCDEM zatím není úspěšný. Získat zpátky své silné postavení na levici budou chtít s novým předsedou či předsedkyní.

Do boje o vedení strany se o víkendu utkají bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a bývalý ministr pro lidská práva a neúspěšný prezidentský kandidát z roku 2013 Jiří Dienstbier mladší.

ANO a dál?

Kromě některých společných programových bodů cítí oba kandidáti potřebu spojování. Pozice vyklizené sociálními demokraty totiž okamžitě zaplnily jiné politické strany a hnutí. Levicové voliče ČSSD a KSČM systematicky vyluxovalo hnutí ANO.

To ale zároveň chce díky Karlu Havlíčkovi znovu nabalit i podnikatele a další pravicovější voliče. “Pravolevé” ANO je v průzkumech od ostatních stran naprosto odskočené, ty tak bojují o zbytky.

A co ti komunisti?

Na pozici lídra levice si myslí i komunisté, kteří jsou nyní strategicky schováni za volební koalici Stačilo!. Těm se podařilo zabodovat v evropských i krajských volbách, k dobrým výsledkům je táhne především jejich lídryně Kateřina Konečná.

Pomalu se tak začínají objevovat hlasy o možném pragmatickém spojení SOCDEM a Stačilo! pro sněmovní volby v příštím roce. Taková koalice by měla mít vstup do Sněmovny prakticky jistý.

Další menší hráči

Pro sociální demokraty je ale vzhledem k jejich minulosti každé spojování s komunisty složité. Vzpomínky na nedobrovolné sloučení v roce 1948 v některých sociálních demokratech stále přežívají.

Doba je ale zlá, další čtyři roky mimo Sněmovnu si nemohou dovolit. Z touhy spojit se se Stačilo! obviňuje Dienstbier Maláčovou, on by šel raději cestou koalice s menšími uskupeními, jako jsou Zelení či Budoucnost.

Jasné je, že z hlediska vstupu do Sněmovny dává větší smysl spolupráce s Konečnou. Zelení i Budoucnost nemají početnou voličskou základnu, příliš hlasů SOCDEM nepřinesou. Liberální levicově orientovaní voliči navíc budou mít alternativu v Pirátech, kteří po odchodu z vlády budou moct být opět autentičtější a vrátit se ke svým kořenům.

Boj o zbytky

Přirozeně levicové strany, jako jsou SOCDEM a KSČM, po vzestupu hnutí ANO hrají druhé až třetí housle. Nevypadá to, že by se na tom mělo v dohledné době něco měnit. Hnutí ANO totiž na rozdíl od menších stran může věci nejen slibovat, ale následně také zařídit.

Podpora hnutí Andreje Babiše u starších a ekonomicky slabších voličů ukazuje, že jsou s jeho politikou spokojeni. Ve vládě na ně při rozdělování a následném rozdáváním peněz opakovaně myslelo.

Zradikalizujeme se

Pro ostatní strany je tak výzvou, jak se od hnutí ANO na levici odlišit. Stačilo! to dělá jednoznačně přes zahraniční politiku, kde je mnohem víc nakloněné Rusku. Sází také na radikálnější rétoriku.

Sociální demokraté se naopak snažili být umírněnější a na Západ orientovanou stranou. Jejich volební výsledky ale ukazují, že po tom zřejmě u levicových voličů není tak silná poptávka. Uvidíme, jak na na víkendovém sjezdu zareagují. Jestli to tedy ještě vůbec někoho zajímá.