Kde se vezmou finance na škody po povodních

zdroj: ČTK / Ožana Jaroslav

Vláda se do komunikace evropské pomoci po povodních trochu zamotala. Nejdříve bylo řečeno, že Česko bude mít nárok na nové peníze. Realita je ale taková, že se pouze upraví podmínky pro čerpání peněz, které už má Česko z Unie přidělené.

Povodně budou mít negativní dopad na český státní rozpočet, vláda se proto snaží získat co nejvíce prostředků z evropských fondů.

Evropská pomoc?

Část České republiky krátce před krajskými a senátními volbami zasáhly povodně. Odhaduje se, že jen škody na státním majetku přesáhnou 30 miliard korun. A to je jen zlomek škod celkových.

Vláda proto musela zvýšit už tak vysoký deficit státního rozpočtu, samosprávám zatím poskytla přes 200 milionů korun. Jako při každé podobné přírodní katastrofě ale tak trochu automaticky počítáme s finanční pomocí z Evropské unie.

Miliardové nedorozumění

Celé je to ale trochu zamotané. Nejdřív se pracovalo s informací, že Česko na pomoc s ničivými povodněmi může počítat s 50 miliardami korun z EU.

Pomoc byla prezentována jako něco navíc k současnému už běžícímu čerpání evropských peněz na různé projekty. Nakonec ale zřejmě bude všechno jinak. Z EU nedostaneme nové peníze, upraví se ale podmínky pro čerpání už vyčleněných prostředků.

Jednodušší proces

S evropskými penězi to totiž nefunguje tak, že je prostě dostanete a můžete si s nimi dělat, co chcete. Váží se k nim pravidla, která je třeba dodržovat. V reakci na povodně tak Evropská komise pro Česko upraví kritéria k čerpání dříve vyčleněných peněz.

Výhodou pro nás má být, že to takhle bude procesně jednodušší a nebude nutná naše finanční spoluúčast. Využití peněz navíc nebude pod drobnohledem Komise. Ta bude důvěřovat tomu, že peníze budou použity na odstraňování následků povodní.

Kolik celkem dostaneme?

Česká vláda by samozřejmě byla vzhledem k masivním dopadům povodní ráda za co největší pomoc. Žádat proto budeme i o další prostředky z Fondu solidarity.

Nakonec tak možná nebudou platit nejen prvotní komentáře k původu pomoci, ale také k jejímu celkovému objemu. Vláda si zatím mohla sáhnout do krizových rezerv obecních a krajských rozpočtů, dále ale potřebuje jak úpravu rozpočtu, tak evropskou pomoc.

Zacíleno na domácnosti

Souběžně s domlouváním peněz z EU vláda představuje i konkrétní pomoc pro zasažené domácnosti a firmy. Každé povodněmi zasažené domácnosti vláda pošle v průměru 40 tisíc korun.

O jejich nároku a míře výsledné pomoci se bude rozhodovat na lokální úrovni. Rozhodující slovo budou mít obce. Pomoc by tak neměla být plošná, ale co nejvíce a co nejefektivněji cílená. Kromě státu se oběti povodní samozřejmě obrací i na pojišťovny, Česká asociace pojišťoven celkové pojištěné škody zatím odhaduje na 19,3 miliardy korun.

Kde můžeš pomoct i ty?

Přispět na pomoc a obnovu postižených míst můžeš i ty. A to jak drobnou částkou, tak i tím, že se přihlásíš jako dobrovolník. Zůstaň s námi Na vlně pomoci.

Donio
https://donio.cz/zlasky-ke-krnovu-hanusovicim-a-litovli
Projekt Kofoly a spolku Horní Dolní #zlasky k lokalitám

Člověk v tísni:
https://www.clovekvtisni.cz/darujte/jednorazove?amount=2000&accountId=36
číslo účtu: 72027202/0300

ADRA:
https://www.darujme.cz/sosadrapovodne2024
číslo účtu: 66888866/0300, variabilní symbol 391
Dobrovolníci:
https://adra.cz/aktualita/infolinka-a-prihlasovani-dobrovolniku/
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
telefon: 739 105 080

Český Červený kříž
https://www.cervenykriz.eu/aktuality/povodne-2024
číslo účtu: 333999/2700, variabilní symbol 2404
Dobrovolníci:
https://cck.sinch.cz/