Kdo je proti vstupu Ukrajiny do EU?

zdroj: Facebook Volodymyr Zelenskyj

Ukrajina se sice přiblížila vstupu do EU, vyhráno ale ještě nemá. Evropská komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů, proti vstupu Ukrajiny do EU se ale z členských zemí hlasitě ozývá Maďarsko.

Donedávna to bylo i Polsko, kde se ale mění vláda. Problémy mohou naopak nastat s novou vládou na Slovensku A v případě změny vlády za dva roky i z Česka.

Ukrajina se přiblížila vstupu do Unie

Ukrajina je zase o krok blíž vstupu do Evropské unie. Evropská komise na začátku listopadu doporučila zahájit se zemí, jež se brání ruské invazi, přístupová jednání. Komise ocenila její pokrok v oblasti justice či boje proti korupci. Pro Ukrajinu je to důležitá zpráva, vyhráno ani na “evropském poli” ale rozhodně nemá.

Kývnout musí všechny státy

Na prosincovém summitu budou muset návrh Evropské komise schválit prezidenti a premiéři všech zemí EU. S námitkami se okamžitě ozvaly dva evropské státy – Polsko a Maďarsko. Budapešť kritizuje postavení maďarské menšiny na Ukrajině, vadí jí hlavně jazykový zákon, který zakazuje Maďarům například ve školách výuku v maďarštině. Ukrajina už slíbila nápravu. Polsko pak znovu otevřelo diskuzi o sporu ohledně volyňského masakru za druhé světové války. V zemi se ale očekává změna vlády. Ta nová by měla být k Ukrajině a jejímu vstupu do EU přívětivější.

Maďarské protiukrajinské paradoxy

Ukrajinu a instituce EU tedy čeká složité vyjednávání. Maďarsko totiž ukrajinskou otázku rádo použije jako páku proti EU, se kterou dlouhodobě bojuje. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó například proti Ukrajině jako argument použil nejen válku na jejím území, ale také nesvobodu tisku a projevu a odkládání prezidentských voleb. Ty se na Ukrajině pravděpodobně odsunou až na období po konci války.

Maďarsko, Polsko… a co Slovensko?

Kritika ze strany Maďarska a z části konzervativního Polska není překvapivá. Především s Polskem má Ukrajina nejen historické, ale i poměrně nedávné spory. Ty nedávné se ale dají přičíst předvolební kampani v Polsku. Proti vstupu Ukrajiny do EU mohou ale vystoupit i další státy. Pozornost Ukrajiny se teď upíná i na Slovensko. Robert Fico vyhrál volby i díky kritice pomoci Ukrajině, po svém nástupu do funkce premiéra jeho vláda neschválila další balík slovenské vojenské pomoci Ukrajině. Zbrojovkám ale povoluje výrobky na Ukrajinu posílat.

Babiš zavětřil volby a přitvrzuje

Dalším problémem pro Ukrajinu může být případná změna vlády v České republice. Předseda nejsilnější opoziční strany Andrej Babiš totiž přitvrzuje ve své protiukrajinské rétorice. Ukrajina podle něj patří mezi nejzkorumpovanější země v Evropě, nemůže tedy splnit kritéria vstupu do EU. Babiš tedy aktuálně Ukrajinu v EU nechce. I zde můžeme rétoriku přičíst blížícím se volbám do Evropského parlamentu, které proběhnou na jaře.