EU má jako první pravidla pro AI: Jak chce Evropa ukočírovat umělou inteligenci?

zdroj: EU AI

Evropská unie hlásí úspěch v regulaci umělé inteligence. Státy EU se předběžné dohodly na rámci pravidel pro používání AI.

Čím větší škodu celé společnosti může konkrétní používání umělé inteligence napáchat, tím přísnější pravidla chce v dané oblasti EU nastavit. V případě porušení pravidel hrozí firmám velké pokuty.

Nebylo to jednoduché, ale předběžná dohoda na regulaci umělé inteligence (AI) v rámci EU je na světě. Součástí legislativy má být například nastavení pravidel při využívání AI pro biometrickou identifikaci ze strany bezpečnostních složek nebo zákaz používání takzvaného sociálního kreditu, kterým jsou uživatelé hodnocení na základě chování a aktivit na sociálních sítích.

Větší riziko znamená přísnější pravidla

Regulace AI se má řídit principem čím vyšší riziko, tím přísnější pravidla. V případě porušení nastavených pravidel mohou firmy čelit pokutě až 35 milionů eur (854 milionů korun), nebo sedmi procent celosvětového obratu dané společnosti. Cílem EU je zajistit pro občany bezpečné prostředí ve světě, ve kterém bude využívání umělé inteligence stále více přibývat.

EU by se tak měla stát prvním významným světovým aktérem, který přijme pravidla pro regulaci umělé inteligence. Podle informací ze zákulisí vyjednávání patřila mezi nejproblematičtější body regulace generativní umělé inteligence, jako je například ChatGPT od společnosti OpenAI. Jde tedy o technologie umělé inteligence, která může vytvářet různé typy obsahu včetně textů, obrázků, zvuku či syntetických dat.