Jak oslavit svatého Martina? S husou i vínem

zdroj: Tescoma.cz

Svátek svatého Martina je v České republice spojen s bohatými tradicemi, oslavami a samozřejmě i jídlem a vínem. Svatomartinská husa a víno jsou symbolem tohoto svátku a představují spojení mezi lidmi, rodinou a přírodou.

Oslavy svatého Martina ovšem nejsou jen o jídle a pití, ale i o sdílení radosti a pospolitosti, která patří i k nadcházejícímu období zimy.

Zvyky a rituály

Svátek svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, je v České republice oblíbenou tradicí, která se pojí s mnoha zvyky a rituály.

Tento den je známý nejen jako příležitost k oslavám, ale také jako čas, kdy se setkáváme s bohatou gastronomií, zejména s svatomartinskou husou a vínem.

Kolik je v Česku Martinů?

V České republice se může jménem Martin pochlubit celkem 188 380 lidí. Toto jméno je tak šesté nejčastější v zemi.

Svátek slaví 11. listopadu nejen všichni Martinové, ale i ti, kteří si nenechají ujít tuto podzimní příležitost pro rodinné setkání a oslavy. Svátky zároveň oznamují nezvratný příchod zimy, proto zahrnují i tradiční vydatné jídlo a naopak lehké rané víno.

Kde se vzala ta husa

Svatomartinská husa je nedílnou součástí oslav svatého Martina. Tradičně se podává pečená husa, která je obvykle doplněna knedlíky a zelím. Historie tohoto pokrmu sahá až do středověku, kdy byla husa s uctíváním svatého Martina přímo spojována. Proč?

Podle legendy se svatý Martin, když se skrýval před svým jmenováním biskupem, ukryl mezi husy. Ty však svým kvokáním prozradily jeho skrýš, takže nakonec jmenován biskupem byl.

A proč je to tradice?

Pečení husy se stalo tradicí, protože v době kolem svátku svatého Martina končí období pastvy a husy jsou v nejlepší kondici. Lidé si tak tuto pochoutku dopřávali jako symbol bohatství a úrody. Dnes se svatomartinská husa stala nejen gastronomickým zážitkem, ale také symbolem rodinných setkání a oslav.

Dalším důležitým prvkem svátku svatého Martina je svatomartinské víno. Toto víno, které je obvykle mladé a červené, se začíná prodávat právě na svátek svatého Martina. Tradice svatomartinského vína je v České republice velmi silná a sahá až do doby, kdy vinaři začali sklízet hrozny a vyrábět víno.

Svatomartinské je symbolem nového vína a oslavuje se na mnoha místech po celé zemi. Vinaři často pořádají slavnosti, kde prezentují své víno a spojení vína s gastronomií je v tento den velmi silné. Ke svatomartinské huse se tradičně podává právě svatomartinské víno, které doplňuje chuť pokrmu a přispívá k celkovému zážitku.