Gen Z má strach už i z inflace: Může to brzdit ekonomiku

zdroj: Canva.com

Je generace Z ufňukaná? Možná jen čelí příliš mnoha krizím, možná si své strachy násobí na sociálních sítích. Podle výzkumů vychází najevo, že mladí aktuálně řeší i inflaci.

A obávají se jí dokonce víc, než se kdy bály generace, které zažily hyperinflaci či ropnou krizi. Jestli to tak půjde dál, tak jejich strach ovlivní práci bankéřů na několik následujících let.

Ustrašená generace

To, že Generace Z nemá zrovna pro strach uděláno, není asi žádným tajemstvím. Někteří mladí lidé mají úzkost z objednávání jídla v restauraci, ba dokonce i ze zvedání telefonu.

Podle nedávného britského výzkumu však této generaci přibyla další obava. Tou je nedávný nárůst inflace. Ta může u mladých vyvolat obavy, že ceny budou i nadále stoupat. Tato zjištění by mohla zkomplikovat práci centrálních bankéřů na několik následujících let.

Je ten strach opodstatněný?

Mladí lidé žijí v pocitu, že vyhlídky do jejich budoucnosti nejsou zrovna růžové. Dvacátníci by prý měli začít spořit na stáří už nyní, i když řada z nich má sotva na běžný život a pronájem, natož na hypotéku.

A je pravda že lidé ve věku 16 až 24 let zažili od pandemie Covidu-19 a války na Ukrajině strmý růst inflace, který v posledních desetiletích neměl obdoby.

Jak je strachu zbavit

Aby neměli mladí lidé z inflace takový strach i nadále, je klíčové se s nimi podle expertů o tom bavit. Jak v rodinách, tak ve školách. Je třeba zavést osvětu, posilovat ekonomickou gramotnost a dbát na to, aby byly relevantní informace o inflaci dostupné.

Také je důležité, aby média reflektovala aktuální ekonomickou situaci srozumitelně a vysvětlovala souvislosti. Velkou roli v tom, aby si Gen Z vybudovala důvěru v ekonomiku, budou mít i bankéři. Jde ostatně i o jejich živobytí. Vystrašení lidé si u nich půjčovat peníze nebudou.

Mladí Češi inflaci moc neřeší

V Česku se Generace Z inflace tolik nebojí. Podle nedávné studie společnosti Deloitte není pro české mladé inflace téma a nepatří ani mezi top pět stresorů. Největším aktuálním problémem, kterému v České republice generace Z čelí, jsou náklady na bydlení (35 %).

Kromě ekonomické nejistoty trápí příslušníky generace Z politická nestabilita (28 %), kterou vnímají jako podstatnou záležitost při řešení jejich strachu z terorismu (18 %). 21 procent mladých Čechů se bojí klimatické změny a jejich následků.