Osamělost jako epidemie Gen Z: Proč se mladí cítí tak sami?

zdroj: Nypost.com

Generace, která vyrostla na Instagramu, TikToku a v neustálém online spojení, se cítí extrémně osamělá. Může za to víc faktorů.

Těmi hlavními jsou právě sociální sítě, ale i obecněji příliš mnoho podnětů, jejichž vinou už mladým nezbývá energie a vlastně ani čas, aby pozorovali a prožívali dění v reálném světě. A tak pocit osamění i s followery na sítích roste.

Nejosamělejší generace

Přes 70 % příslušníků generace Z uvádí, že se cítí osaměle. Někteří jen občas, jiní dokonce stále. Jde tak o největší podíl osamocených lidí ve srovnání s jakoukoliv z předchozích generací.

Podle odhadů navíc přibližně 60 % mladých trpí úzkostmi a asi třetina depresemi. Jaké jsou hlavní důvody, které dělají z lidí narozených mezi lety 1995 až 2012 izolované jedince, kteří si nemají s kým popovídat?

Příliš mnoho podnětů

Ve zrychlené době jsme všichni vším neustále rozptylováni. Prací, sociálními sítěmi, aktivitami, které děláme, anebo těmi, o které naopak přicházíme. Toto rozptýlení pohlcuje většinu našich kognitivních schopností, takže už se nedokážeme soustředit na druhé osoby a jejich přítomnost.

Otázkou pak je, zda tyto podněty způsobují osamělost, anebo se jimi snaží Gen Z naopak odvádět pozornost od svého osamění.

Sociální sítě

Sociální sítě vznikly proto, aby lidi propojovaly. Jenže tím, že na nich generace Z tráví hodiny a hodiny denně, jí pak nezbývá kapacita na přirozené sociální kontakty v reálném světě. Intenzivní používání sociálních médií může rovněž vést k pocitu osamělosti, protože uživatelé jsou pohlceni v tom, že srovnávají svůj život s "výběrem" života ostatních, což vede k otázkám ohledně vlastní hodnoty a postavení.

Zprávy, statusy a dokonale vyretušované prostředí sociálních médií každopádně nenahrazují hluboké vztahy či fyzické objetí.

Fyzicky už nikoho nepotřebujeme

Jak se dříve získávaly informace? Ptali jsme se na cestu, sjednávali cestovní pojištění nebo objednávali opravu trouby.

Na vše jsme se museli někoho zeptat. Pryč jsou však ty časy, kdy nám se vším radili kolemjdoucí, odborníci či sousedi. Dnes si lze vše jednoduše a rychle vyhledat na a nezatěžovat tak dotazy sebe ani nikoho jiného. Běžná lidská interakce se stala vzácnou. A osamělost roste.

Přečti si víc