Čeští politici za mřížemi: Feri není jednička

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Dominik Feri nastoupil do vězení. Bývalá politická hvězda TOP 09 tak napodobila cestu Davida Ratha (ČSSD) či Iva Svobody (taky ČSSD). Čeští politici byli každopádně v minulosti do vězení posílání za korupci a podvody.

Feriho odsouzení za znásilnění je v tomto ohledu ojedinělé. Kolik českých politiků už v naší novodobé historii zamířilo z politiky rovnou za mříže? A kde se skrývá bývalý poslanec ČSSD Petr Wolf?

Není asi ani poslední

Dominik Feri během hokejového víkendu definitivně nastoupil ve vězení. Tříleté odnětí svobody za znásilnění dvou dívek (jedna byla nezletilá) a za další pokus o znásilnění si odpyká v Teplicích, kde mimochodem jako náctiletý s politikou začínal.

Feriho politický příběh je unikátní, dokázal se dostat na vrchol, aby následně dopadl na úplné dno. Není ale prvním a pravděpodobně ani posledním českým politikem, který skončil ve vězení.

Rathova krabice od vína

V popularitě odsouzených politiků může Ferimu konkurovat pouze David Rath. A byl jednoznačně i vlivnější. V minulosti byl středočeským hejtmanem a ministrem zdravotnictví. Do historie se zapsal tím, že byl prvním českým poslancem v historii zadrženým přímo při činu.

Policie ho zatkla s nyní již legendární krabicí od vína, ve které si odnášel úplatek ve výši sedm milionů korun. Ve vězení byl nakonec déle než čtyři roky. Svou vinu dlouho odmítal, u řízení o podmínečném propuštění ale nakonec korupci přiznal.

Špinavé ruce ministra Svobody

Tomu, že v krabici není víno, ale jakési bankovky, se David Rath před zasahujícím komandem upřímně podivoval v roce 2012. Za úplně prvním českým politikem, který skončil za mřížemi, musíme ale až do 90. let.

Bývalý ministr financí vlády Miloše Zemana z let 1998 a 1999 Ivo Svoboda se měl původně podílet v rámci takzvané akce Čisté ruce na očištění české politiky od korupce a hospodářské kriminality, které byly podle Zemana příznačné hlavně pro ODS.

Svobodovi ale zlomila vaz jeho minulost. V představenstvu firmy Liberta, která mimo jiné vyráběla jízdní kola a kočárky, měl podvádět a zvýhodňovat věřitele. Odsouzen byl na pět let, kvůli zdravotnímu stavu byl ale propuštěn už po třech a půl letech. Svoboda zemřel v roce 2017.

Wolf do vězení nenastoupil

A pak tady máme dalšího poslance ČSSD Petra Wolfa. Ten byl sice odsouzen, do vězení ale nikdy nenastoupil. Společně se svou manželkou se měl dopustit dotačního podvodu, odsedět si šest let. Manželé ale na nic nečekali a z naší republiky na přelomu let 2012 a 2013 utekli do zahraničí.

Vyhlášeno samozřejmě bylo policejní pátrání, došlo na evropský a pak i na mezinárodní zatykač, ale nic z toho spravedlnosti nepomohlo. Manželé Wolfovi se měli ukrývat před zákonem v Paraguayi, se kterou nemáme podepsány vzájemné dohody o vydání. Kde je Petr Wolf více než deset let od rozsudku, se nyní v Česku nijak zásadně neřeší.

Kdo bude další?

Seznam dále pokračuje poslancem Petrem Kottem (původně ODS), který byl spolupachatelem Davida Ratha.

Odsouzen byl i se svou manželkou, bývalou ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Kottovou. Dvojice byla propuštěna z vězení v roce 2021.

Bude někdo další?

Zajímavý je i příběh Romana Pekárka, který se do sněmovny za ODS dostal jako nepravomocně odsouzený korupčník. Svými kolegy byl následně zbaven imunity a soud ho pak poslal do vězení na pět let. Z trestu si odseděl přibližně dva a půl roku a v roce 2015 byl propuštěn.

Jedno je jisté. Seznam do vězení odsouzených politiků jistě není uzavřený, i když byl před případem Dominika Feriho přibližně deset let klid. Ke korupci, zneužití vlivu a dalším potenciálním trestným činům mají politici díky své moci pořád hodně blízko.