Čech vyrábí rum na Mauriciu a dobývá s ním svět

zdroj: Ragan

Rum mají lidé většinou spojený s oblastí Karibiku, třtinovému destilátu se však daří i na ostrově Mauricius v Indickém oceánu. Důkazem je ocenění rumu české značky Ragan, který získal stříbrnou medaili v soutěži The Rum & Cachaça Masters 2024 pořádané prestižním magazínem The Spirits Business.

Prémiový produkt letos v červnu zamíří i na český trh, a to v limitované dodávce 5 až 10 tisíc lahví. Do budoucna značka Ragan plánuje na evropský trh ročně dodávat 40 tisíc lahví, stejné množství poputuje do prodeje v USA.

Česká stopa

Za českou značkou Ragan stojí Čech Jiří Ragan, který je nejen jejím majitelem, ale především rum osobně vyrábí. Vytvořil recepturu, která staví na čistě přírodních surovinách nejvyšší kvality.

„Destilát vyrábím já osobně s pomocí pár kamarádů, vyrábíme vždy menší šarže v řádech tisíců láhví. Nepovažuji se za master blendera, ale ve výrobě jsem já tím, který míchá a blenduje rum,“ říká Jiří Ragan.

Ten se tak stal prvním Čechem, který na Mauriciu rum vyrobil, a zároveň prvním Čechem, který za něj získal prestižní cenu v Londýně v kategorii rumů. Současně je Ragan první českou značkou, která v kategorii rumu získala tak vysoké ocenění.

Z hlediska evropské legislativy se však nejedná přímo o rum, ale destilát z cukrové třtiny. O tom, že Rhum Haute Couture De Ragan – a hlavně jeho receptura – je skutečně prémiovou záležitostí nejvyšší kvality, svědčí i řada ocenění, která Jiří Ragan se svými recepturami získal na světových soutěžích.

Obstál v rumové elitě

Receptura Raganu měla od začátku stanoveny dvě podmínky, které musela splnit. „Já osobně neholduji rumům, které mají takzvaný ‚rumový ocas‘. Chtěl jsem tedy vytvořit jemnou chuť, takovou, co by chutnala i mé ženě. Druhou podmínkou bylo vytvořit destilát, který se bude vyrábět výhradně z těch nejlepších surovin, protože když jedu vyrábět na ostrov, ingredience za mnou cestují z různých koutů světa,“ popisuje Jiří Ragan. Jeho Rhum Haute Couture De Ragan nabízí jemnou a příjemně sladkou chuť. Je výhradně ručně vyráběný a třikrát destilovaný.

„Právě nezvyklá jemnost činí Ragan ojedinělým. Skutečně můžeme mluvit o prvním cane spirit, tedy destilátu z cukrové třtiny, který je určený pro muže stejně jako pro ženy,“ podotýká Samer Selbak ze společnosti FENIXDRINKS s.r.o, která se stala distributorem značky Ragan pro celou Českou republiku. O výjimečnosti produktu vypovídá také ocenění získané v prosinci roku 2023 na soutěži Woman Wine and Spirit Award, která probíhala v Hongkongu a Londýně.

„V této soutěži zasedala porota složená pouze z žen a Rhum Haute Couture De Ragan zde vyhrál zlatou medaili, což svědčí o tom, že se jedná o ideální produkt pro páry. Lahodnou chuť si vychutná nejen muž, ale i jeho partnerka,“ vysvětluje Jiří Ragan.

K těmto oceněním se nyní přidala i stříbrná medaile od mezinárodního renomovaného magazínu The Spirits Business sídlícího v Londýně. V magazínem každoročně pořádané soutěži The Rum and Cachaça Masters hodnocené odbornou porotou soutěžilo téměř 300 různých destilátů od více než 90 výrobců z celého světa. Vůbec první česká stříbrná medaile v nejvyšší kategorii Ultra Premium Rum je tak o to cennější. Práce Jiřího Ragana na soutěži prokazatelně obstála v konkurenci těch nejzvučnějších jmen rumového světa. „Je to velký úspěch, kterého si nesmírně vážím. Zároveň jde o další potvrzení toho, že Rhum Haute Couture De Ragan je produktem, který nejen chutná, ale jehož kvality oceňuje i odborná veřejnost,“ komentuje ocenění Jiří Ragan.

Prvních 1000 lahví v Česku

Rhum Haute Couture De Ragan v současné době vstupuje do prodeje na český trh, který Jiří Ragan, jak sám říká, vždy bude považovat za svůj domovský. „Když jsem pobýval v Čechách, ale i v jiných zemích, nabídl jsem Ragan omezenému množství klientů na uzavřených akcích. Chtěl jsem znát jejich upřímný názor, a právě díky němu jsem se rozhodl oficiálně zahájit prodej Raganu v Čechách,“ uvádí.

Distribuci dostali na starost Samer Selbak a Jan Braniš ze společnosti FENIXDRINKS s.r.o. Společnost tak nyní nabídne k prodeji posledních 1000 lahví rumu z první vyrobené šarže.

„Strategie zahájení prodeje Raganu v České republice měla od začátku zcela jasná pravidla. Vzhledem k prémiovému postavení produktu byl výběr restaurací a barů, kde bude Ragan v nabídce, definován kvalitou samotných podniků. Mezi prvními, které Ragan zařadí do své nabídky, bude pražská restaurace Červený jelen, Punčochářova restaurace U Matěje, bary Bugsy's Bar nebo Public Interest. Vedle prémiových gastro podniků bude prodej Raganu spuštěn i u online prodejců alkoholu, jako je alkohol.cz. Dále jej zájemci najdou i na rohlík.cz,“ shrnuje strategii prodeje Samer Selbak.

Značka Ragan má do budoucna v plánu vyrobit ročně kolem 40 tisíc lahví pro evropský trh a zhruba stejné množství pro trh USA. Pro Český trh je v letošním roce určeno 5 až 10 tisíc lahví. Předpokládaný obrat v roce 2024 by měl v České republice dosahovat kolem 20 milionů Kč. V roce 2025, kdy bude prodej zahájen i v ostatních zemích EU, by celkový obrat měl dle odhadů přesáhnout 100 milionů Kč.