Rum bez následků: Taky pijete nealko lihoviny?

zdroj: Thecwordmag.co.uk

Generace Z se chystá přepsat další tradiční společenský vzorec. Podle agentury Bloomberg se ve velkém odklání od konzumace alkoholu a svou pozornost obrací k bezalkoholickým lihovým nápojům.

Objem jejich celosvětového prodeje ve výši necelé jedné miliardy dolarů zatím představuje jen zlomek z 650 miliard, kterých celkový trh s lihovinami dosahuje. To se ale může brzy změnit.

Prodej nealkoholických lihovin zažívá nebývalý boom. Podle společnosti Euromonitor, která se zabývá průzkumem trhu, by prodeje těchto nápojů měly v příštích letech růst přibližně o třicet procent ročně oproti šestiprocentnímu nárůstu prodejů běžných lihovin. Za revolucí stojí podle výrobců zejména generace Z.

Alkohol? Ne, raději líh

Mladí od 18 do 26 let se více zajímají, co nápoje obsahují, všechno čtou a kontrolují. A taky konzumují méně alkoholu než generace předešlé. Podle průzkumů se víc než polovina Američanů a Japonců ve věku 18 až 26 let za poslední půlrok vůbec nedotkla alkoholu a odklon od něj naznačují i další výzkumy.

Podle jednoho z nich pije alkohol jen 62 % dospělých Američanů mladších 35 let, což je o 10 % méně než před deseti lety.

Aspoň to tak chutná

Abstinenti mají tu výhodu, že dnes nemusí být o chuť whiskey nebo rumu ochuzeni. Kromě výroby originálních rostlinných pálenek se totiž výrobci bezalkoholových lihovin zaměřují i na nápodobu chuti tradičních alko nápojů.

V reakci na rostoucí povědomí o škodlivosti alkoholu vznikají stále nové firmy a dá se očekávat, že i nadále vznikat budou. A nejen to, zájem začínají projevovat i nadnárodní likérky. Ceny nealkoholických lihovin jsou totiž vyšší.

Bez kil navíc

Bezalkoholové lihoviny už v malém množství navozují příjemnou náladu, která není později vykoupena kocovinou v podobě úzkostí, bolestí hlavy nebo nevolností, jak tomu často bývá u alkoholu. Nespornou výhodou je i jejich nízký obsah kalorií.

Podle britského výrobce Lyre´s např. obsahuje 100 ml jeho ginu jen deset kalorií, zatímco běžný gin jich má kolem dvou set. V jedné sklenici rostlinné pálenky Sentia pak je prý pouhých devět kalorií a dokonce prý i vitaminy.

Kontroverzní kratom

Ani bezalkoholové lihoviny ale nejsou bez kontroverzí. Kromě neškodných účinných látek, jako jsou např. rostlinné výtažky z magnolie nebo lípy, mnohdy obsahují i látky, jejichž užívání je spojeno s vysokým rizikem návykovosti. Jde například o kratom, jehož užívání nedávno vzbudilo pozornost i v Česku.