Zvrat v Británii? Kdo povede zemi po volbách

zdroj: Profimedia

Velká Británie bude 4. července volit. Labouristé si brousí zuby na ukončení čtrnáctileté vlády konzervativců. Rozhodnutí premiéra Sunaka vyhlásit volby na tento termín ovšem příliš nechápou komentátoři ani jeho straničtí kolegové.

Sunak bude bojovat za sebe, ale také za budoucnost Konzervativní strany. V případě jejího neúspěchu, který předpovídají všechny průzkumy, se dá očekávat, že by příští vedení strany mohlo být mnohem radikálnější.

Načasoval si Sunak svůj konec?

Ve Velké Británii konečně padlo dlouho očekávané rozhodnutí o termínu parlamentních voleb. Premiér Rishi Sunak ho odkládal, jeho strana na tom totiž podle průzkumů není dobře.

Nyní ale poměrně nečekaně vystoupil s prohlášením, že se parlamentní volby uskuteční 4. července letošního roku. Ke 30. květnu se rozpustí parlament a začne tvrdá předvolební kampaň. Sunak v ní bude hrát o všechno.

Ekonomika se lepší, bude to stačit?

Britský premiér termín voleb oznámil v situaci, kdy britská ekonomika po delší době hlásí pozitivní zprávy. Inflace zpomaluje, lépe vypadají i predikce ekonomického růstu.

Komentátoři ale upozorňují, že je to moc pozvolné a moc pozdě. Konzervativci jsou u moci od roku 2010, přirozeně tak dochází k únavě občanů i politiků. Za posledních 14 let se navíc na pozici premiéra vystřídalo pět konzervativců, na britské poměry je to hodně.

Labouristé se nemohli dočkat

Labouristé se tak už připravují na převzetí moci, novým premiérem by měl být jejich lídr Keir Starmer. Oslavy ale mohou být předčasné. V kampani se může stát cokoliv. Průzkumy před volbami navíc v Británii dlouhodobě vždycky ukazují potenciálně vyšší zisky pro labouristy, než je nakonec jejich reálný volební výsledek.

Starmer každopádně Sunakovo rozhodnutí přivítal, jeho strana čekala na termín voleb dlouho. Pro kritiku konzervativců budou mít navíc labouristé dostatek munice. Za posledních 14 let se toho u vládní strany nastřádalo opravdu hodně.

Proevropští politici konzervativcům těžko odpustí kampaň před referendem o setrvání v EU, propírat se můžou covidové večírky bývalého premiéra Borise Johnsona, ale i rekordně krátké a chaotické působení bývalé premiérky Liz Trussové.

Sunakův letní risk

Z termínu voleb jsou překvapení nejen pozorovatelé, ale prý i Sunakovi vládní kolegové. Rozhodnutí jim přijde uspěchané, premiér podle nich měl nechat víc času na vylepšení kondice ekonomiky. Sunak ale zřejmě dobře ví, co dělá.

Má za sebou odborníky na kampaně, marketing i průzkumy. Evidentně mu vyšlo, že má jeho strana největší šance právě na začátku července. Náhodné jistě není ani to, že se volby konají v létě, kdy je řada lidí na dovolené. Sunak a jeho poradci si zřejmě myslí, že to konzervativcům bude hrát do karet.

Přebije kampaň kauza s krví?

Britskou politikou momentálně hýbe především skandál s dováženou kontaminovanou krví, která se během více než dvaceti let dostala k tisícovkám pacientů. HIV či žloutenkou se kvůli tomu nakazilo přes 30 tisíc lidí, každý desátý pak zemřel.

Nejedná se o selhání jednotlivce, ale systému. Kauzu se snažili ututlat britské vlády i místní zdravotnický systém NHS. Ve vzduchu jsou nyní žaloby a potenciálně obrovské odstupné pro oběti a pozůstalé. Mluví se až o deseti miliardách liber.

Premiér Sunak se všem obětem omluvil v parlamentu, situaci označil za obrovskou hanbu pro celý stát. Těžko ale říct, zda dá tato kauza zapomenout výkonům konzervativních vlád v posledních 14 letech.