Zapomeňte na volby. Evropu nakonec semkne Rusko

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Žhářské útoky na území Evropy včetně toho pražského napovídají, že Moskva už vůči Západu přešla od pouhé války informační do války, která nese punc "proxy teroristických činů". Cílem je samozřejmě Evropu rozeštvat, oslabit a posílit v ní proruské tendence.

To se zatím, alespoň co se evropských voleb týče, Rusku nepodařilo. A paradoxně se mu může podařit i opak. Do protiruské koalice se mohou zapojit i nacionalistické strany. Stačí, když budou muset nést opravdovou odpovědnost za bezpečnost státu. Tak, jako se to může už brzy stát ve Francii.

Český zářez?

Česká policie v sobotu zadržela Jihoameričana, který se snažil v garážích v Praze 9 ne ještě úplně vysvětleným způsobem zapálit autobusy hromadné dopravy. Praha zvýšila bezpečnostní opatření, vláda svolala Bezpečnostní radu státu a na ní premiér oznámil, že onen útočník je pravděpodobně napojený na Rusko.

Není to překvapivé. Už na začátku května se začaly objevovat zprávy, že Rusko plánuje napříč Evropou "násilné sabotáže, které zahrnují bombové útoky, žhářství a poškození infrastruktury".

Kde všude už hořelo

Nutno dodat, že útočník v pražských garážích byl včas odhalen, požár včas uhašen a velká škoda nevznikla. Opatření kolem útočníka včetně vazby a obvinění z terorismu ale napovídá tomu, že nešlo o pouhou jihoamerickou hru se sirkami.

Útoky "napříč" Evropou, za nimiž zasmrádá ruská stopa, přitom již proběhly na řadě míst. V květnu vypukl požár v obchodním domě Ikea v hlavním městě Litvy Vilniusu, požár zničil také největší nákupní centrum v Polsku, obchodní dům hořel i v Německu. Tyto požáry spojil polský premiér Donald Tusk, který naznačil, že by za nimi mohlo stát Rusko.

Je to jen konspirace?

Všechno by to vypadlo jako velká konspirace "protirusky naladěných evropských sil" před volbami do Evropského parlamentu. Kdyby se ovšem sám ruský prezident Vladimir Putin nepustil do vysvětlování toho, co udělá Moskva, až Západ dovolí Ukrajině zasahovat jeho zbraněmi cíle v Rusku.

Moskva by podle něj "mohla poskytnout zbraně dlouhého dosahu třetím zemím, které by jimi následně mohly zaútočit na cíle na Západě". Proč by tedy už teď nemohla svým spřáteleným teroristům poskytovat sirky, aby zapalovali obchodní domy a garáže na Západě.

Spoléhat se na strach

Rusko vede proti Západu informační válku, a pokud se potvrdí i žhářské útoky a jejich spojitost s Moskvou, začalo vést v zastoupení svých námezdních agentů i válku teroristickou. Cílem je, jak už se mnohde řeklo a napsalo, zasévat v Evropě strach, nejistotu a nedůvěru. A co nejvíc rozklížit Evropskou unii a její pomoc Ukrajině.

Co se týče výsledku voleb, tak se to moc nepovedlo. Nejsilnější frakce zůstane jasně proevropská a jasně na straně Ukrajiny a zůstane to tak i u frakce, která se umístila jako druhá a třetí. Evropský parlament se posunul víc doprava, ale nikoli do extrému.

Kolik je těch extrémistů?

Skutečně krajně pravicová frakce Identita a demokracie získala 57 křesel. Skutečně extrémně levicová frakce, do níž zřejmě opět zamíří i šéfka českých komunistů Kateřina Konečná a druhý postupující koalice Stačilo! Ondřej Dostál, má 36 křesel, což znamená ztrátu jednoho poslance oproti předchozím volbám.

Šestnáct europoslaneckých mandátů získala také německá AfD. S tou se ovšem po skandálech se sponzorstváním členů ze strany Ruska nikdo spojovat nechce. A nikdo jiný, kdo by se otevřeně hlásil k Rusku, v 720členném Evropském parlamentu nebude.

Až to Moskva přežene

Velké změny mohou čekat Francii, kde prezident Emmanuel Macron po prohraných evropských volbách, v nichž zvítězilo Národní sdružení Marie Le Penové a vycházející hvězdy strany Jordana Bardelly, zariskoval a vyhlásil na přelom června a července volby. Ty proběhnou prakticky tři týdny před zahájením letní olympiády v Paříži.

Olympiáda je už teď ve velkém zájmu moskevských trollů, kteří dokonce vyrábějí deepk fake videa, jež mají Francouze a návštěvníky těchto sportovních svátků vystrašit.

Ukazuje se také, že židovské hvězdy nemalovali během nedávných nepokojů ve Francii na zdi židovských čtvrtí propalestinští aktivisté, ale spíš proruští agenti.

Kde je skutečná hrozba

Macron jde tedy do risku, že si Francouzi před olympiádou nebudou zahrávat s nebezpečnou proruskou notou Národního sdružení, ale dají opět svůj hlas jistotě v podobě Emmanuela Macrona.

I kdyby se tak nestalo, tak Jordan Bardella, který bude ve volbách s největší pravděpodobností Macronovým vyzyvatelem, nebude rozhodně před francouzskými olympijskými hrami vzývat Rusko. Bude zajímavé sledovat, jestli se ve Francii karta obrátí a bezpečnostními hrozbami bude na rozdíl od krajně pravicové strany argumentovat Emmanuel Macron. A bude mít proč. Francouzská olympiáda je terčem Ruska už dnes.