Ovlivní povodně víkendové volby?

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

V pátek a sobotu 20. a 21. září by se měly uskutečnit krajské a senátní volby. Kvůli povodním se ale přemýšlí o tom, jestli je neodložit. Povodně narušily kampaně, lidé v nejvíce postižených oblastech navíc budou mít v následujících dnech jiné starosti než rozhodování o politice.

Krizové situace okamžitě zneužili konspirátoři, kteří na internetu šíří jednu dezinformaci za druhou. Obviňují vládu a zlehčují reálný negativní dopad přírodní katastrofy.

Z vody rovnou k urnám

Českou republiku o víkendu zasáhly povodně. Kromě zajištění bezpečnosti občanů a obrovských škod na majetku musí vláda řešit i krajské a senátní volby, které se mají uskutečnit v pátek 20. a v sobotu 21. září.

Klíčová horká fáze kampaně se tentokrát nekoná, politické strany kampaň kvůli povodním pozastavily. Na rozdávání letáčků a drobných dárků momentálně není čas, nálada ani energie.

Odložit, či neodložit?

Nastává tak otázka, jestli volby neodložit. Přímo se nabízí, aby se volby posunuly o týden, tedy na termín druhého kola senátních voleb. Odložit by se podle zákona musely na celém území, není možné si vybrat pouze nejhůře zasažené kraje.

Vládu tak čeká zásadní rozhodnutí, ke kterému pak navíc budou mít určitě co říct i právníci. Opozice by rozhodnutí vlády měla ze své podstaty kritizovat, to ale v současné situaci bude složité.

Politizování katastrof

Opozice může teoreticky namítat, že se vláda snaží získat na povodních plusové body. Ministři a hejtmani za vládní strany jsou hodně vidět, prozatím občany přesvědčují o své kompetenci během krize.

Politizovat téma povodní by se ale vládním a opozičním stranám nemuselo vyplatit, v těchto chvílích by se politická scéna měla spíš spojovat. Na kritiku a rozporování postupu státu bude času dost.

Konspirátoři to rozlouskli

Napilno mají momentálně nejen politici a záchranné složky, ale také konspirátoři. Na rozdíl od zbytku republiky totiž opět přišli na to, jak to všechno je.

Snaží se Fialova vláda povodněmi zastínit výsledky zasedání Vojenského výboru NATO? Nebo chce využít stoleté vody k zapojení Česka do války?

A zase ta Ukrajina

Povodně část konspirátorů považuje za uměle vytvořený zastírací manévr Fialovy vlády, která jim chce sebrat další svobody. Podle nich si našla další záminku, díky které chce strašit občany. Konspirátoři nezapomněli na své oblíbené téma Ukrajiny, během povodní by například mělo dojít k nepozorovanému zapojení českých vojáků do války.

Samozřejmě se také objevila kritika toho, kolik pomoci jsme na Ukrajinu v minulosti poslali. Česko teď podle konspirátorů nemá vlastní prostředky na pomoc českým občanům. V temném zákoutí internetu se nezapomíná ani na chemtrails a další údajné možnosti ovlivňování počasí. Nikoho nepřekvapí, že ideální platformou pro podobné nesmysly jsou sociální sítě v čele s Facebookem.

Kajak nechte doma

Kromě dezinformací se na internetu objevuje ještě jeden typ šokujících videí, a to lidí využívajících rozbouřených řek ke sportování. Už tak přetížené záchranné složky musí řešit i případy občanů, kteří si vyrazili zaplavat či vytáhnout kajak na rozbouřenou vodu. Ohrožují tím nejen své životy, ale i záchranáře a lidi, kteří třeba pomoc opravdu potřebují jinde.

Během podobných tragédií se vždy ukazuje charakter lidí. Okamžitě vznikají sbírky, Češi opět projevují svou solidaritu. Politici přerušili své předvolební kampaně, v rámci možností se snaží nevyvolávat v těžké situaci rozpory. Stejně se ale najdou lidé, kteří budou i v přírodní katastrofě hledat nějaké spiknutí.