Bude Přísaha ovlivňovat českou politiku?

zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Podle posledního průzkumu Medianu a agentury NMS by se do sněmovny příští rok mohla dostat i Přísaha Roberta Šlachty. V roce 2021 jí to uteklo velice těsně. A boj do poslední chvíle to zřejmě bude i tentokrát.

Přísaha bude chtít navázat na úspěch v evropských volbách, jenže v kampani musí kromě svého předsedy představit i další osobnosti.

Její koaliční potenciál je omezený kvůli právě kvůli osobě zakladatele Roberta Šlachty, případná spolupráce s hnutím ANO se ale přímo nabízí.

Příští stanice sněmovna

Přísaha se v koalici s Motoristy stala překvapením a vlastně také tak trochu vítězem letošních evropských voleb. Jen málokdo čekal, že tato společná kandidátka získá hned dva europoslance.

Nechala za sebou vládní Piráty, opoziční SPD i svého neparlamentního soupeře STAČILO!. Příběh Přísahy ale rozhodně nekončí. Aktuální průzkumy naznačují, že by se mohla příští rok poprvé dostat do sněmovny.

Zklamání 2021

A není to žádné velké překvapení, Přísaha málem uspěla už v roce 2021. Vstup do sněmovny jí utekl o 0,32 % hlasů. Tehdy zafungovala osobnost zakladatele Přísahy Roberta Šlachty, celá kampaň byla vlastně založena na něm.

Objížděl Českou republiku, vydal knížku a vzbuzoval velké emoce a mediální pozornost. Jeho politické hnutí ale v kampani postupně ztratilo dech, ukázalo se totiž, že kromě Šlachty nemá žádné další zajímavé osobnosti.

Kritika vlády, boj proti korupci

Přísaha se od začátku podobně jako hnutí ANO profilovala jako protikorupční hnutí se silným lídrem. Vždy se prezentovala kritikou aktuálního stavu politiky a systému, v tom pokračuje i během vlády Petra Fialy.

Od svého založení v roce 2021 se hnutí postupně zabydluje v české politice, největším dosavadním úspěchem jsou letošní evropské volby. Tam to ovšem do velké míry odtáhl Filip Turek, který není členem Přísahy, ale Motoristů sobě.

Zatím málo posil

Robertu Šlachtovi se do hnutí podařilo získat zajímavou posilu v podobě bývalého brněnského primátora za ANO Petra Vokřála. Další osobností by do budoucna měla být europoslankyně Nikola Bartůšek, té se ale zatím nepodařilo nějak zásadně získat pozornost.

Logicky se jeví pokračování úspěšné spolupráce s Motoristy i pro nadcházející sněmovní volby. Tam už to ale bude za cenu ústupků a kompromisů.

Dočká se ANO partnera?

V opačném případě to bude muset Šlachta zase táhnout sám. A to se mu v roce 2021 vymstilo. O Přísaze se tehdy mluvilo jako o béčku hnutí ANO a jeho potenciálním koaličním partnerovi.

Koalice ANO s Přísahou by dávala smysl. Hnutí ANO a dva europoslanci Přísahy a Motoristů jsou ostatně stejně jako ti z ANO členy Patriotů pro Evropu v Evropském parlamentu. Se současnou vládou kvůli vyhroceným vztahům Šlachty především s ODS a Starosty bude Přísaha spolupracovat jen těžko.

Jisté je, že by si Šlachta ve vládě, ať už by ji složil s kýmkoli, myslel na ministerstvo vnitra. Nejdříve ale bude muset Přísahu dotáhnout nad pět procent v parlamentních volbách.