Jak Rusko zaplavuje Evropu dezinformacemi

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Před evropskými volbami finišují nejen kampaně politiků, ale také ruských dezinformátorů. Sociální sítě zaplavují falešným a velice dobře zacíleným obsahem. Útočí na citlivé evropské otázky, ale také na nejznámější evropské politiky.

Cílem je rozdělit Evropu, vyvolat pochybnosti a strach. Rusko evropská politika zajímala vždycky, v letošních volbách je jeho zájem ještě větší kvůli tomu, že Evropa nadále podporuje Ukrajinu.

Před volbami napilno

Rusko má před volbami do Evropského parlamentu podle evropských tajných služeb napilno. Jeho evropské cíle jsou dlouhodobé, Evropu se snaží co nejvíc rozdělit. Vzhledem k válce na Ukrajině je ale nyní motivace Moskvy ještě větší. A to se odráží i na intenzitě dezinformační kampaně před evropskými volbami.

Snaha ovlivnit evropské volby ale neprobíhá pouze na internetu, velkým předvolebním tématem je i finanční napojení některých evropských stran na Kreml.

Strach, vztek a obavy

Šířit dezinformace bohužel nikdy nebylo snadnější. Umělá inteligence dezinformátorům pomáhá nejen s vytvářením obsahu, ale také s jeho efektivním šířením. Složité není ani vymyslet, jakým tématům se před evropskými volbami věnovat. Dezinformátoři správně cílí proti evropské podpoře Ukrajiny, Green Dealu, ale i na migraci či klima.

Jde o citlivé otázky, které Evropu rozdělují. Falešné zprávy pak vyvolávají strach, vztek a obavy. A cílem je tyto negativní emoce promítnout do rozhodování voličů.

Smrt cyklisty i útoky na Macrona

Na sociálních sítích se tak například můžete dočíst, že v Německu zemřel mladý cyklista kvůli vládnímu rozhodnutí šetřit elektřinou. Nebo o nuceném vystěhovávání evropských zemědělců kvůli prostoru pro solární elektrárny. Dezinformace ale také přímo útočí na vrcholné evropské politiky.

Své o tom ví třeba francouzský prezident Emmanuel Macron. Po internetu se šíří lži nejen o jeho údajné snaze zůstat u moci díky třetí světové válce, ale také pomluvy o jeho ženě, která se prý měla narodit jako muž.

Zelenskyj jako ideální terč

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová je pak dezinformátory obviňována z toho, že financuje zástupnou válku na Ukrajině. Ideálním terčem je samozřejmě také sám ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obviňován je z korupce, krádeží i plánování jaderných a chemických útoků na Rusko.

V poslední době se objevily například informace o jeho nákupu sídla britského krále za desítky milionů liber. Lživé informace o ukrajinském prezidentovi jsou každopádně v evropském prostoru tak zažité, že už jim část společnosti naprosto uvěřila. Na mítincích proruských sympatizantů pak slyšíme, jak tyto lži bez skrupulí opakují.

Co všechno je bezpečnostní riziko

Musíme si zvyknout na to, že každá velká akce bude v dnešním světě velkým bezpečnostním rizikem. A to nejen přímo v místě konání, ale také v online prostoru.

Příkladem může být i letošní pařížská olympiáda, jejíž pořádání opět doprovází ruská dezinformační kampaň. Pro očerňování organizátorů mimo jiné používá i uměle vytvořený hlas amerického herce Toma Cruise. Ten doprovází senzační a rádoby investigativní video, na něž upozorňuje ve své zprávě společnost Microsoft.

Dokument se snaží v lidech vyvolat strach a pocit nebezpečí. Svou autenticitu a pravdivost se snaží dokázat i tím, že se v něm pracuje s logem Netflixu a BBC.