Holky používají AI daleko méně než kluci. Proč?

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Pokud jste mladá žena, je větší pravděpodobnost, že bude vaše odpověď záporná. Podle nového průzkumu už někdy pracovalo s AI až o 25 % více mužů než žen příslušících ke generaci Z.

 

Gen Z a umělá inteligence si rozumí 

Minulý i letošní rok se nesou ve znamení umělé inteligence. A zejména generace Z si zvykla využívat funkce AI například k výpomoci s úkoly do školy, podněcování vlastní kreativity či hledání hudebních doporučení. Podle nového průzkumu Slack Workforce Lab ovšem vymoženosti umělé inteligence využívají daleko více mladí muži než jejich ženské protějšky.

Odborníci varují před AI gender propastí

U mužů z generace Z je údajně o 25 % vyšší pravděpodobnost, že už někdy experimentovali s technologií umělé inteligence. A vzhledem k tomu, že je AI čím dál tím více integrována do pracovního prostředí, může tento rozdíl uvrhnout ženy generace Z do značné profesní nevýhody. 

AI nás v práci může i nahradit

Nedávná data ze společnosti LinkedIn navíc naznačují, že umělá inteligence pravděpodobně nahradí v práci spíše ženy než muže. Analýzou dat uživatelů sociální sítě LinkedIn z celého světa totiž bylo zjistěno, že zatímco pouze 43 % mužům může v jejich práci konkurovat  AI, u žen to může být až 57 %. Takže paradoxně u těch, kteří mohou být nejvíce ovlivněni AI, existuje nejmenší pravděpodobnost, že ji kdy vůbec sami vyzkouší.

Co tedy s tím?

Podle Theresy Fesinstinové, zakladatelky technologicky zaměřené HR poradenské firmy peoplepower.ai, která využívá svou platformu ke vzdělávání žen o používání umělé inteligence na pracovišti, je hlavním viníkem genderové propasti v používání AI nedostatek vzdělání. Jaké je tedy řešení? “Vyhradit výukové lekce pro pozice, na kterých více proporcionálně dominují ženy, například asistentky, office manažerky či vedoucí v HR odděleních,” dodává Fesinstinová.