Britská Gen Z se bouří proti brexitu

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Tušíte, co si myslí britská Gen Z o brexitu? Nic moc dobrého. Data nového průzkumu ukazují, že mladí Britové jsou pro opětovné přezkoumání odchodu země z Evropské unie. Mají totiž za to, že brexit situaci Británie jen zhoršil.

Výzkum odráží slova premiéra Keira Starmera, původně silného odpůrce brexitu, který ovšem jasně uvedl, že neplánuje obnovit ani volný pohyb osob, ani členství v EU. Chce jen dosáhnout lepší dohody, než byla uzavřená za tahouna brexitu Borise Johnsona.

Přestože brexit už není v Británii hlavním tématem, druhé referendum Britové považují za pravděpodobné. Ovšem až za nějaký čas.

Byla to chyba

Data průzkumu agentury Redfield & Wilton ukazují, že široká britská veřejnost je pro znovuotevření otázky ohledně rozhodnutí Británie opustit EU. Voliči totiž věří, že téměř všechno se kvůli brexitu zhoršilo, od ekonomiky a nákladů na život až po zdravotnický systém.

Pozoruhodné je, že značná podpora pro zvrácení rozhodnutí Spojeného království přerušit vazby s Bruselem pochází od místní Gen Z.

Rozhodovat nemohli

Generace Z, která byla na účast v referendu v roce 2016 příliš mladá, je pro znovuotevření otázky brexitu v poměru dva ku jedné. A pokud by se dnes konalo další referendum o členství Spojeného království v EU, vedlo by podle zpravodajského serveru Independent zcela jasně ke zvrácení brexitu.

Server vychází právě z průzkumu Redfield & Wilton, který reaguje na politické kroky premiéra Keira Starmera, jenž chce posílit britské vazby na Evropskou unii.

Vstup do EU? Neplánujeme

Přestože byl v minulosti silným odpůrcem brexitu, dal teď premiér jasně najevo, že nemá rozhodnutí Britů z roku 2016 v úmyslu přehodnotit. Tehdy hlasovalo pro odchod z Unie 52 procent lidí, 48 procent bylo v referendu proti.

Už před červencovými volbami, po nichž se stal premiérem, měl Keir Starmer o znovuotevření brexitové otázky jasno. „Řekl jsem to velice zřetelně. Neplánujeme se znovu připojit k EU, jednotnému trhu ani celní unii a neplánujeme obnovit volný pohyb osob. Stejně tak jsem jasně řekl, že si myslím, že můžeme dosáhnout lepší dohody, než jakou jsme dostali pod Borisem Johnsonem, a to v oblasti obchodu, výzkumu a vývoje a bezpečnosti.“

Referendum č. 2?

Britská veřejnost má přitom taky jasno. Podle průzkumu je přesvědčená, že brexit téměř ve všem situaci zhoršil. Horší je situace, co se týče ekonomiky, migrace, nákladů na život, zdravotnického systému, mezd, exportu a konečně i postavení Británie v zahraničí.

Ačkoliv brexit už pro Brity není hlavním tématem, média o dalším referendu, které by mohlo rozhodnutí z roku 2016 zvrátit, často spekulují. Příznivci Keira Starmera ovšem tvrdí, že druhé referendum by opět rozdělilo společnost a odvádělo by pozornost od hlavního cíle jeho vlády. A tím je napravení stavu veřejných financí a veřejných služeb.