Před 85 lety: Z první republiky se stal protektorát

zdroj: Paměť národa

Před 85 lety vstoupila nacistická vojska na naše území, a tím začala i likvidace tehdejšího Československa, které se již od postoupení Sudet v roce 1938 jmenovalo Česko-Slovensko. Vznikla Slovenská republika a Protektorát Čechy a Morava.

Adolf Hitler si to přijel triumfálně vychutnat do Prahy poté, co si na prezidentovi Emilu Háchovi vymohl podepsání memoranda, které německý postup legitimizovalo. Hácha se s Hitlerem snažil do poslední chvíle jednat o zachování co největší svobody, ve vypjaté atmosféře dokonce málem zemřel na infarkt.

Konec republiky

Definitivní likvidace první republiky, okupace nacistickými vojsky a osobní přítomnost Adolfa Hitlera v Praze. Přesně to se na našem území událo před 85 lety. Prezident Emil Hácha se s Hitlerem ještě před 15. březnem 1939 snažil vyjednávat.

V té době bylo už ale rozhodnuto. Německému vůdci pomohlo i to, že 14. března vyhlásilo samostatnost Slovensko. To vše vedlo ke zřízení Protektorátu Čechy a Morava.

Okupační prezident

Háchovi dal Hitler rázně najevo, že o vstupu německých vojsk na naše území je rozhodnuto. Němci byli připraveni tvrdě potlačit domácí odpor. Hácha byl následně pod obrovským tlakem, Němci ho donutili k podpisu memoranda, které německou okupaci legitimizovalo.

Podle dokumentu se nejednalo o jednostrannou agresi, ale o výsledek dohody. Československo přestalo definitivně existovat, Hácha se stal “státním prezidentem”.

Podepsal si i vlastní ortel

Hácha svým podpisem odepsal nejen republiku, ale také svůj vlastní historický odkaz. On sám přitom nikdy být prezidentem nechtěl. Ještě během první republiky dokonce odmítl kandidovat proti Edvardu Benešovi.

I v obtížné pomnichovské době se snažil vybojovat aspoň drobná vítězství, zasadil se například o propuštění Němci perzekuovaných českých studentů.

Jeho podpis pod vyhlášení Protektorátu, i když k němu byl donucen a dokument podepisoval v době, kdy měl vážně nemocné srdce, mu ale mnozí nikdy nezapomněli. Hácha zemřel 27. června 1945 v pankrácké věznici.