Něco se schválilo: Kdy ale půjdem do toho důchodu?

zdroj: prostooleh on Freepik

Vláda legislativním procesem postupně tlačí svou důchodovou reformu. Co to ale znamená pro dnešní mladou generaci? Rozhodně ne žádnou jistotu. Dojít by mělo k dílčím změnám a prodloužení věku odchodu do důchodu.

Hranice bude odvozena od doby dožití populace, přesné datum, kdy půjdete do důchodu, pokud vás nečeká za méně než deset let, vám dnes zřejmě nikdo neřekne. Vláda se ale do reformy pouští, přestože to je nepopulární. Opozice naopak snahu vlády torpéduje a slibuje, že v případě návratu do vlády všechno zruší.

Marná opoziční taktika

Po více než třiceti hodinách diskuzí schválili vládní poslanci návrh důchodové reformy. Opozice je zcela proti vládnímu návrhu, na jeho zamítnutí ale nemá dostatek poslanců. A tak jí nezbývalo než celý proces alespoň zdržovat.

Je třeba uznat, že tentokrát byla diskuze alespoň relativně věcná. Vláda trvá na tom, že důchodovou reformu potřebujeme, český důchodový systém je podle ní neudržitelný. Hnutí ANO mluví o okrádání současných i budoucích důchodců.

Vláda riskuje, ale proč?

Dělat podobnou reformu je vždycky nepopulární a parlamentní volby nejsou zase tak daleko. Občané tak od opozice budou poslouchat, o kolik let půjdou oni nebo jejich děti a vnoučata kvůli současné vládě později do důchodu. Proč to tedy vláda dělá?

Chce prý zajistit, aby současní třicátníci a čtyřicátníci vůbec nějaký důchod měli. Bez zásahu by důchodový systém zkolaboval, společnost totiž stárne a klesá počet občanů v ekonomicky produktivním věku. Prodloužení věku odchodu do důchodu je tedy logické, ale pro voliče těžko stravitelné.

Sledujte statistiky dožití populace

Nejdiskutovanější částí reformy je posun hranice věku odchodu do důchodu na základě doby dožití. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka v rozhovorech odmítá predikovat, v kolika letech půjdou do penze dnešní dvacetiletí.

Přirovnává to k věštění z křišťálové koule. Věk odchodu do důchodu se bude každý rok stanovovat podle aktuální doby dožití lidem, kterým bude 50 let. Ročně by se měl zvedat maximálně o dva měsíce.

Zvýhodnění rodičů a pečujících

Součástí balíčku jsou i další změny. Minimální důchod bude navázán na průměrnou mzdu, konkrétně by měl být ve výši 20 % průměrné mzdy. Zvýhodnění budou nejen rodiče, ale také pečující o blízké.

Lépe na tom mají být i pracující důchodci a zavedena bude i možnosti sdíleného vyměřovacího základu z odvodů při výpočtu důchodů pro manžele. Myslí se také na pracující v rizikovém prostředí. Ti by měli do důchodu odcházet dříve.

Zpřísní se naopak podmínky pro odchod do předčasného důchodu, měl by na něj mít nárok pouze ten, kdo dosáhne věku maximálně o tři roky nižšího, než má být jeho věk při řádném odchodu do důchodu, a má splněnou dobu sociálního pojištění alespoň 40 let.

Počítejte s nejhorším

Co ve výsledku důchodová reforma znamená pro mladé? Důležité je, že se na nějaký důchod pro současné mladé vůbec myslí. Těžko ale odhadnout, v kolika letech do důchodu přesně půjdete. Lidé  narození po roce 2000 by měli počítat spíš s tím, že to bude kolem 70 let. Určitě se vyplatí mít děti, protože za to bude stát vzhledem k negativnímu demografickému trendu stále víc odměňovat.

Počítejte také s tím, že se vám i v pokročilejším věku vyplatí pracovat alespoň na nějaký menší úvazek. Žádnou jistotu automaticky nečekejte, na stát nespoléhejte. Opoziční ANO slibuje, že v případě sestavení příští vlády změny zruší. To tvrdí i SPD. Žádný jiný recept ale opozice zatím nenabídla.