Bašta, Bek či Babiš: Kdo nejčastěji chybí v parlamentu?

zdroj: TN.cz

Statistiky docházky poslanců a senátorů do sněmovny a Senátu jsou vždy zajímavé, především ve srovnání s tím, jak se daní zákonodárci prezentují.

Někteří poslanci mají téměř stoprocentní účast na hlasování, jiní jich zmeškají devět z deseti. Na jejich odměnu to ale vliv nemá. A na popularitu, zdá se, také ne.

Analytici Seznam Zpráv dali dohromady aktuální data k aktivitě poslanců a senátorů. Někteří z nich totiž považují parlament, tedy sněmovnu a Senát, za zbytečnou žvanírnu, do které není třeba chodit. Jiní se naopak mohou chlubit téměř dokonalou účastí během hlasování o důležitých i nedůležitých zákonech.

Vzorní premianti

Ocenit je třeba čtyři poslance s téměř stoprocentní účastí a s téměř neznámými jmény. Jde o Martina Kuklu a Lubomíra Wenzla (ANO), Radka Rozvorala (SPD) a Michaela Rataje (STAN).

Všichni čtyři poslanci chyběli za celý rok 2023 na méně než 15 hlasováních z celkových zhruba tří tisíc. V Senátu je premiantem Jan Tecl (klub ODS a TOP 09) s dokonalou stoprocentní účastí.

Bašta nechodí, ale čerpá

Do práce naopak neradi chodí dva poslanci SPD Jaroslav Bašta a Jaroslav Dvořák. Neúspěšný prezidentský kandidát Jaroslav Bašta je dlouhodobě a vážně nemocný. V listopadu se začalo spekulovat o výrazném zhoršení jeho zdravotního stavu, jednou z indícií bylo náhlé intenzivní čerpání jeho poslaneckých náhrad. Do práce nechodící poslanci se totiž svých benefitů rozhodně nevzdávají. Dokud někdo dává, berou.

Babiš se to naučil

Zvláštní pozornost je také věnována bývalému premiérovi Andreji Babišovi, který svou docházku do Sněmovny oproti začátku funkčního období mírně zlepšil. Během prezidentské kampaně čelil kritice, část lidí nechápala jeho kandidaturu v situaci, kdy nechodí ani do současné práce.

Babiš stále patří mezi největší absentéry, zúčastnil se alespoň dvou hlasování ze tří. Spíš než hlasování o zákonech ho ale baví možnost vystoupit v dlouhém, televizí přenášeném kritickém projevu. Otázka je, zda to baví i nějakého posluchače.

Multitasking blesk Bek

Za svou slabou účast v Senátu si tentokrát vysloužil kritiku především Mikuláš Bek. Vysvětlení jeho absencí je jednoduché, kumuluje několik funkcí. Nestačí mu být senátorem, je také ministrem školství.

Bek by měl letos svoji pozici senátora obhajovat, zřejmě chce mít jistotu politické funkce i po případném konci Fialovy po volbách v roce 2025. Situace ve školství každopádně ministrovi jeho vedlejšák dovoluje.