Komunista Pavel předává ocenění disidentům?

zdroj: Facebook Petra Pavla

Oslavy 105. výročí vzniku samostatného Československa a předávání státních vyznamenání na Pražském hradě proběhly v sobotu poprvé v režii prezidenta Petra Pavla. Ocenil 62 osobností veřejného života.

 Například bývalého premiéra Petra Pitharta, exministra zahraničí Karla Schwarzenberga či zpěvačku Martu Kubišovou. V neděli měl celý ceremoniál potřebu okomentovat předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Ten mimo jiné řekl, že je absurdní, když bývalý nomenklaturní kádr předává vyznamenání bývalým disidentům.

Babiš prý pro minulý režim nepracoval

Předseda hnutí ANO a reálný lídr opozice Andrej Babiš se pustil na tenký ted. V nedělní Partii na CNN Prima News prohlásil, že je absurdní, když bývalý “nomenklaturní kádr” KSČ předává vyznamenání disidentům a symbolům sametové revoluce. Informovaného posluchače jistě zaskočilo, že zrovna bývalému premiérovi, který v KSČ byl a u StB byl veden jako agent, vadí komunistická minulost Petra Pavla. A zaskočilo to i moderátorku. Babiš to vysvětlil tím, že on pro minulý režim nepracoval.

Bývalý komunista proti bývalému komunistovi

Petr Pavel ve druhém kole prezidentských voleb porazil právě Andreje Babiše. Nechybělo tak mnoho a státní vyznamenání letos předával Babiš. Je pravda, že netušíme, zda by vyznamenání předával i bývalým chartistům. Babiš byl členem KSČ v letech 1980 až 1989. Díky členství ve straně měl mimo jiné možnost pracovat v podniku zahraničního obchodu a vyjíždět do zahraničí.

Mravokárce Bureš

Podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa byl Babiš navíc od roku 1980 důvěrníkem Státní bezpečnosti (StB), o dva roky později ho komunistická tajná policie získala ke spolupráci jako agenta s krycím jménem "Bureš". Bývalý premiér se nařčením ze spolupráce s StB dlouhodobě brání, dokonce i soudní cestou.

Kritika za každou cenu

Babišovo hnutí ANO dlouhodobě dominuje předvolebním průzkumům. Politika a rétorika hnutí je do velké míry založena na kritice současné nepopulární vlády Petra Fialy. Kritika logicky míří i na prezidenta Pavla, představitelé hnutí ANO jsou k němu ale smířlivější než k představitelům vlády.

Císařovy šaty vs. prezidentská standarta

Pavel při svém nástupu do funkce zdůrazňoval, že chce spojovat nejen občany, ale i politiky. Na Babišova slova o “absurditě” předávání ocenění zatím nereagoval. Andrej Babiš si vzal do studia televize CNN Prima News vytištěnou pohádku Císařovy nové šaty, na které chtěl svoji tezi o absurditě demonstrovat. Svoji nedělní pohádkou ale sobotní program Petra Pavla nepřekonal. Na sociálních sítích a nejen tam totiž dominoval prezidentův zásah bojovou standartou do hlavy člena hradní stráže.