Rok s Pavlem: Zvenku OK, na Hradě mlha

zdroj: Twitter Petra Pavla

Petr Pavel je rok ve funkci. Své voliče zřejmě ve větším měřítku nezklamal. V porovnání se svým předchůdcem je smířlivější a aktivnější. Opozice mu každopádně stále vyčítá, že je provládním prezidentem. 

V kontaktní kampani mezi lidmi se mu daří, ve vlastní kanceláři má ale tak trochu bordel. Především, co se personálií týče. Na mladé si Pavel sice vzpomněl v novoročním projevu, na slibovaného hradního influencera nebo na nějaký náznak komunikace s nejmladšími voliči ale zatím nedošlo.

Nezklamal, ani neoslnil

Český prezident Petr Pavel má za sebou důležitý milník. Ve funkci je rok a rozhodně neselhal. Po jeho vítězství nad Andrejem Babišem se čekalo, že uklidní emoce a bude pracovat na zakopání příkopů v české společnosti.

Předpokládalo se, že bude aktivnější než Miloš Zeman ve druhém mandátu a méně kontroverznější než Zeman během mandátu prvního. A to Pavel splnil.

V ulicích dobrý, na Hradě horší

Pavel stejně jako všichni jeho předchůdci zdůrazňuje, že je prezidentem všech občanů. Bezprostředně po nástupu na Hrad tak vyrazil mezi lidi, primárně pak do krajů, kde měl horší volební výsledek.

Během setkání Pavel působí autenticky, komunikaci s lidmi zvládá bez problémů. Horší to je v jeho kanceláři, kde boj mezi různými skupinami vyústil na Hradě v několik překotných a těžkopádně komunikovaných personálních změn. To samozřejmě důvěře v hradní politiku nepřispívá.

Kritika vlády podle opozice nestačí

V kampani Pavel čelil kritice svého vyzyvatele, že je vládním kandidátem. Tato kritika ani po roce neustala, opoziční politici mu vyčítají, že na vládu není tvrdší. Dokáže ji sice kritizovat, v klíčových okamžicích Fialův kabinet zatím ale vždy podržel.

Nejvíce emocí vyvolal jeho podpis pod vládní novelu, která se týkala snížení valorizace důchodů. Opozice novelu interpretuje jako okradení důchodců, prezident se na něm prý svým podpisem spolupodílel.

Postupně se osměluje

Kromě plnění formálních a reprezentativních povinností se prezident začíná pomalu osmělovat, během novoročního projevu jsme mohli vidět první pokus o zvednutí vlastní agendy.

Konkrétně se jednalo o jeho podporu zavedení eura. Z hlediska českého voliče je to stále nepopulární téma, Pavel tak ukázal odvahu jít proti většinovému názoru. Rozvířil debatu, žádný významný názorový posun ve společnosti ale nevyvolal.

Nezapomněl na mladé?

Od nového prezidenta si mladí lidé slibovali, že s nimi bude více a lépe komunikovat. Mluvilo se o angažování hradního influencera, který by se mladým lidem snažil přibližovat, co se v úřadu prezidenta. K tomu ale bohužel nedošlo.

Pavel se na mladé obrátil během svého novoročního projevu, slova ale nestačí. Uvidíme, jak dlouho bude Hradu trvat, než si uvědomí, že komunikovat s mladými je opravdu důležité. Pokud tedy chceme, aby chodili k volbám. Mlčení v nich zájem o politiku ani o  agendu prezidenta opravdu nevzbudí.