Petr Pavel jako evropský snílek

zdroj: Facebook Petra Pavla

Českého prezidenta Petra Pavla označil prestižní magazín Politico za jednu z vlivných osobností, které mohou hrát významnou roli v evropské politice v roce 2024. Politico ho označuje za snílka a zároveň jestřába.
V minulosti se na prestižní seznam z Čechů dostal například Zdeněk Hřib či Dominik Feri.
 

Prezident Pavel jako vlivný snílek

 
Prezident Petr Pavel za sebou nemá ještě ani rok ve funkci, už se ale dočkal prvního zajímavého ocenění. Bruselský prestižní magazín Politico ho pro rok 2024 zařadil na svůj seznam nejvlivnějších osobností s potenciálem významně ovlivnit dění v Evropě.
 
Pavel byl zařazen do kategorie snílků, kterou vede ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
 

Český jestřáb budoucnosti?

 
V medailonku českého prezidenta je zdůrazňována především jeho jasná podpora Ukrajině a vojenská minulost. Mluví se také o jeho podílu na ochlazení vztahů mezi Českou republikou a Čínou.
 
Seznam nejvlivnějších osobností vede Donald Tusk, který by se měl v blízké budoucnosti stát novým polským premiérem. Tusk má zkušenosti z domácí i vrcholné evropské politiky a je miláčkem evropských liberálů.
 

Znamená to něco?

 
Být zařazen mezi osobnosti magazínu Politico ještě automaticky neznamená pozitivní politickou budoucnost. Stačí se podívat na dvě političky, které se minulý rok umístily na čele kategorie snílků. Bývalá premiérka Finska Sanna Marinová ani expremiérka Skotska Nicola Sturgeonová už nejsou v čele svých zemí. Naděje zatím nenaplnil ani bývalý evropský eurokomisař pro klima Frans Timmermans, kterého v nizozemských volbách porazil euroskeptik Gert Wilders.
 

Britská i francouzská naděje

 
V žebříčku Politika se umístily i méně známé politické naděje. Jmenovat můžeme například vůdce britské Labouristické strany Keira Starmera, který má našlápnuto k vítězství v příštích volbách. Zajímavým politikem ke sledování je také francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin označovaný za potenciálního nástupce současného prezidenta Emanuela Macrona.
 

Jak nedopadnout jako Feri

 
V roce 2021 byl mezi snílky zařazen také bývalý primátor Prahy Zdeněk Hřib, v roce 2019 se na seznam vlivných osobností dostala bývalá europoslankyně Olga Sehnalová.
 
Ta na sebe v rámci EU upozornila zejména kritikou dvojí kvality potravin. Zapomenout nelze ani na rok 2019 a umístění bývalého poslance Dominika Feriho opět v kategorii snílků. Všichni ale víme, jak Feriho nadějná politická kariéra skončila.
Přečti si víc