Kdo mi poradí s prací? ChatGPT

zdroj: Gencraft.com

Když v práci nevíte, kudy kam, za kým si přejete pro radu? Za vaším manažerem či kolegou? Mladí zaměstnanci generace Z v tomhle mají jasno. Nejlépe jim vždy poradí ChatGPT, případně sociální sítě.

Odpovědi jsou personalizované a hlavně přicházejí hned. A někdy takové rady končí i odchodem z práce.

AI radí nejlépe

Když si Gen Z neví v práci rady, neobrací se na své šéfy nebo manažery, jak tomu bývalo dřív. Nyní mladým radí ChatGPT. A to se vším. Třeba s tím, jak si říct o dovolenou, kam jejich kariéra směřuje či zda budou povýšeni.

Důvodů pro konzultace s umělou inteligencí je hned několik, ale tím nejzásadnějším je pro mladé personalizace. AI totiž vždycky dokáže ušít odpověď na míru.

Data nelžou

Podle nového amerického průzkumu někteří zaměstnanci generace Z věří, že umělá inteligence rozdává daleko lepší kariérní rady než jejich manažeři.

Výzkumníci agentury Workplace Intelligence a firmy INTOO pro rozvoj talentů zkoumali názory 1 600 zaměstnanců ke konci loňského roku, přičemž 18 % z respondentů patřilo právě ke generaci Z.

Radí robot lépe než člověk?

Z průzkumu vyplývá, že 47 % dotázaných příslušníků generace Z by se pro radu spíš obrátilo na umělou inteligenci nebo ChatGPT. Údajně by jim totiž poskytla lepší a personalizovanější odpovědi než jejich manažeři.

Dalších 55 % dotazovaných by radu hledalo na sociálních sítích. Proč si mladí raději povídají s robotem než s člověkem? 62 % příslušníků Gen Z říká, že by si přáli mluvit se svými manažery častěji a podrobněji, bohužel šéfové na ně nemají čas.

Co když se to nezlepší?

Jaké jsou potom důsledky této mezigenerační bariéry a neefektivní komunikace? Nehledě na to, že se mladí zaměstnanci mnohdy cítí nedostatečně pochopeni či oceněni, 44 % z nich plánuje v následujícím půlroce společnost, ve které pracují, opustit.

“HR oddělení by se měla zaměřit na školení a diskuze o rozvoji kariéry. Jinak je nevyhnutelné, že i dobří mladí zaměstnanci budou z firem odcházet,” říká Mira Greenlandová, hlavní výkonná ředitelka společnosti INTOO.