Zastavte to: Kdo všechno teď tlačí na Izrael?

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Zabití sedmi pracovníků humanitární organizace izraelskou armádou přiživilo volání po ukončení vojenské operace v Gaze a uzavření příměří. Izrael se omluvil, incident má být řádně prošetřen.

Palestinci každopádně tvrdí, že v Gaze od začátku izraelské vojenské operace zahynulo přes 33 tisíc lidí. Tlak na Izrael i další mezinárodní aktéry narůstá, americkému prezidentovi Bidenovi možná brzy dojde trpělivost.

Zlobí se už i Biden

Tlak na Izrael kvůli vojenské operaci v Gaze narůstá. Rázné kritice podrobil židovský stát dokonce už i americký prezident Joe Biden. Toho pobouřilo a zdrtilo zabití sedmi mezinárodních humanitárních pracovníků, jejichž auta zasáhla izraelská armáda.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu i náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi přiznali chybu, ke které prý došlo kvůli špatné identifikaci ve ztížených nočních podmínkách.

Pomyslná poslední kapka?

S vlastní omluvou přispěchal i izraelský prezident, incident prý bude řádně prošetřen. Izrael si je dobře vědom toho, že ho podobné přešlapy mohou definitivně stát podporu na mezinárodní scéně.

Nejdůležitějším zahraničním partnerem jsou pro něj Spojené státy, prezident Biden se musí vypořádávat s kritikou ze strany mladých demokratických voličů, kteří po něm chtějí vůči Izraeli tvrdší přístup.

Izrael pokračuje ve svém plánu

Cíl Izraele je stále stejný – zlikvidovat Hamás a osvobodit zajaté rukojmí. Organizace Hamás při svém teroristickém útoku 7. října v Izraeli zavraždila téměř 1 200 lidí, dalších 250 jich unesla. Přibližně polovina rukojmích byla propuštěna během zatím jediného klidu zbraní.

Na zbylé rukojmí musí přitom negativně dopadat i zadržování humanitární pomoci ze strany Izraele. Země ale tvrdě nastavenou taktiku zatím drží, neustupuje ani přes narůstající mezinárodní kritiku.

Palestina chce členství v OSN

Palestinci mezitím oficiálně obnovili proces žádosti o získání statusu plnohodnotného členského státu OSN. Od roku 2012 jsou pouhými pozorovateli, nyní chtějí plnohodnotné členství. Jejich snaha ale zřejmě nepadne na úrodnou půdu, očekává se veto USA. Palestina tímto krokem ve světě minimálně získá další pozornost.

Zastaví to Klus?

To se Palestině ostatně daří i v Česku. Tuzemští umělci vyzvali otevřeným dopisem vládu a prezidenta Petra Pavla, aby usilovali o příměří v Gaze. Tomáš Klus a další čeští umělci na předávání Cen Anděl rozvinuli transparent s nápisem "Artists for ceasefire".

Někteří z nich měli na sobě také na podporu Palestinců placky se symbolem ruky a černým srdcem na červeném pozadí a další podepisují petici. Odpor k tomu, co se děje v Palestině, tak zjevně narůstá i u nás.