Zachrání nakonec šéfa Izraele Donald Trump?

zdroj: ČTK / Němeček Pavel

Americké tajné služby předpovídají, že Hamás přežije politické působení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten chce teroristickou organizaci v reakci na útok na Izrael z října minulého roku totálně zlikvidovat.

Izraelský premiér ale musí čelit stále většímu tlaku z Bílého domu. Netanjahuovi nepomáhá, že se současným americkým prezidentem Joe Bidenem nemá dobré vztahy. Politicky si mnohem více rozuměl s Donaldem Trumpem.

Netanjahu pod tlakem

Benjamin Netanjahu má před sebou složitou politickou budoucnost, doslova bojuje o přežití. Řadu svých vlastních skandálů přestál, jeho image silného ochránce Izraelců ale zřejmě definitivně zlomil teroristický útok Hamásu, při kterém selhaly tajné služby i izraelský obranný systém.

Kvůli současné odvetě v Gaze je navíc Netanjahu pod velkým tlakem amerického prezidenta Joea Bidena.

Ke komu má blíž?

Biden je sice silně proizraelský, s Netanjahuem ale nemá zrovna ideální vztahy. Izraelský premiér totiž nevycházel s bývalým americkým prezidentem Barackem Obamou, kterému Biden dělal viceprezidenta.

S Obamovým nástupcem Donaldem Trumpem si naopak většinu času rozuměl až moc. Trump se s Netanjahuem přestal bavit až poté, co Netanjahu jako jeden z prvních světových státníků poblahopřál Bidenovi ke zvolení v roce 2020.

Trump jasně na straně Izraele

Trump by na rozdíl od Bidena byl v otázce dění v Gaze každopádně k Izraeli mnohem vstřícnější. Byl to nakonec on, kdo nechal jako šéf Bílého domu přesunout americké velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma.

Představil také mírový plán, který šel hodně na ruku Izraelcům na úkor Palestinců. Pomoc Izraeli na rozdíl od pomoci Ukrajině nerozporuje, izraelský premiér by tak od něj mohl dostat prakticky volnou ruku.

Biden čelí kritice ze všech stran

Nyní jsou americko-izraelské vztahy ve zvláštní a paradoxní situaci. Biden je na domácí scéně pod stále větším tlakem hlavně ze strany progresivistů a muslimských menšin, protože je prý k Izraeli moc mírný a dovoluje utlačování a likvidování obyvatel Gazy.

Z izraelské vlády naopak zní kritika kvůli Bidenovu tlaku na deeskalaci konfliktu a co nejrychlejší uzavření příměří. Demokratický kandidát na prezidenta USA se tak evidentně nezavděčí nikomu. Domácí liberální kritici Bidena si zřejmě neuvědomují, že z dvojice Trump-Biden je současný prezident tou umírněnější variantou.

Vydrží déle Bibi, nebo Hamás?

Netanjahu vyhlásil v reakci na napadení Izraele válku Hamásu, chce ho zlikvidovat jednou provždy. Americké tajné služby si ale myslí, že Hamás na rozdíl od Netanjahua vydrží ještě roky.

Změna na pozici izraelského premiéra je podle nich pravděpodobnější než definitivní likvidace teroristů. Izraelci s případnou změnou ve vedení země čekají na skončení konfliktu v Gaze. Jejich trpělivost s "Bibim", jak Benjaminu Netanjahuovi přezdívají, ale také není věčná.