Traktorová apokalypsa? Praze se v pondělí raději vyhněte

zdroj: Gencraft.com

Část zemědělců na začátku příštího týdne plánuje zablokovat Prahu. Důsledkem bude nejen lehce zdvižené obočí většiny Pražanů, ale také o něco vážnější ohrožení fungování hasičů, policie či záchranářů.

Magistrát lidem doporučuje, aby zůstali doma a zbytečně nejezdili do centra auty. Protest Praha zakázat nemůže, bude prý ale důsledně vymáhat zákony a pravidla.

Dá se zabránit dopravní kalamitě?

Pondělní demonstrace části zemědělců má potenciál silně pokazit náladu většiny Pražanů. Magistrát na plány organizátorů protestů reaguje doporučením, aby co nejvíce lidí zůstalo pokud možno doma na home office.

Policejní apel na dodržování pravidel silničního provozu zřejmě u protestujících nepadne na úrodnou půdu. Pražané se tak musí připravit na hodně nepříjemný start týdne. Primátor Bohuslav Svoboda žádá, aby lidé do Prahy zbytečně nejezdili auty.

Kudy dojedou traktory

I pro policii je prý těžké se na komplikace připravit, protože neznají přesnou trasu, kudy protestující do hlavního města dorazí. Policisté už ale jasně dali najevo, že zemědělské stroje nepustí například na dálnici.

Problematicky se z pohledu magistrátu jeví zejména zablokování magistrály, které má potenciál Prahu ochromit. Omezilo by soukromou i veřejnou dopravu, ale také fungování policie, hasičů a hlavně záchranky. Ohroženy by tak byly lidské životy.

Protest nelze zakázat

Shromáždění a demonstrace plánují demonstranti na celý den před ministerstvem zemědělství, ale také před Úřadem vlády a u sněmovny na Malostranském náměstí. Chtějí si být jistí, že je politici uslyší.

Praha si je podle vyjádření magistrátu vědoma práva na protest, akci tak nelze jednoduše zakázat. Nežijeme prý v totalitě. V pondělí ale zřejmě zažijeme totálně ucpané město.