Věděli novináři o útoku Hamásu dopředu?

zdroj: Playground.com

Kde se vzaly fotky a videa z teroristické akce? Renomované světové zpravodajské agentury a média musí vysvětlovat, zda jejich novináři předem nevěděli o útoku Hamásu na Izrael.

Organizace HonestReporting zveřejnila fotografické důkazy z inkriminovaného 7. října 2023. Izraelský ministr Šlomo Karhi po novinářích chce, aby se od teroristů distancovali.

Fotografy usvědčují vlastní fotografie

Organizace HonestReporting, která sleduje činnost médií a monitoruje antisemitské výroky, otevřela debatu o okolnostech teroristického útoku Hamásu na Izrael ze 7. října. Novináři některých významných zpravodajských agentur prý mohli o útoku vědět dopředu, teroristy pak dokonce měli doprovázet při samotném útoku. Svá tvrzení organizace opírá o fotodokumenty samotných novinářů, kteří podle ní spolupracují s renomovanými agenturami a médii.

Izrael žádá vysvětlení

Kauzy se okamžitě chytla i izraelská administrativa. Izraelský ministr komunikací Šlomo Karhi se z žádostí o vysvětlení obrátil přímo na média, která podle serveru HonestReporting s danými fotoreportéry spolupracují, tedy na CNN, Reuters, New York Times a AP. Novináři se podle něj mají rozhodnout, jestli stojí na straně dobra, nebo nelidského terorismu.

Novináři obvinění odmítají

Agentura AP nařčení odmítá, o útoku předem nevěděla. Ve stejném duchu se vyjádřila i agentura Reuters. Materiály z místa agentura prý získala od nezávislých novinářů, kteří se pohybují na území Gazy. Fotografie zveřejněné Reuters byly pořízeny až dvě hodiny po začátku útoku. Agentura HonestReporting upozorňuje, že nikoho neobviňuje. Považuje ale za důležité, aby byla vzniklá situace vysvětlena.