Proč jde po zakladateli Telegramu Moskva i Paříž

zdroj: ČTK / AP / Tatan Syuflana

Místo večeře v dobré francouzské restauraci čekala na zakladatele sociální sítě Telegram Pavla Durova na letišti v Paříži policie. Francouzské úřady ho činí zodpovědným za nedostatečnou moderaci obsahu Telegramu, který je podle nich rájem pro kriminálníky a zločince.

Durov je na restrikce zvyklý, už v roce 2014 musel kvůli tlaku Kremlu opustit Rusko. To nyní paradoxně Francii obviňuje z diktatury a porušování lidských práv.

Překažená večeře

Chtěl strávit hezký večer v Paříži, nakonec mu to ale výrazně zhořklo. Před zadržením a následným obviněním Pavla Durova nezachránil ani jeho přítomný bodyguard. Zakladatel a šéf komunikační platformy Telegram má ruské i francouzské občanství.

Osudnou se mu stala právě jeho sociální síť. Zatykač na něj francouzské úřady vydaly kvůli nedostatečnému moderování obsahu na Telegramu.

Majitel i spolupachatel

Podle Francouzů je devětatřicetiletý Durov spolupachatelem obchodu s drogami, pedofilních trestných činů a podvodů. Sám se ničeho přímo nedopustil, pro nelegální aktivity ale měl poskytovat prostor na své sociální síti.

Zajímavé je, že Durov údajně věděl, že mu ve Francii hrozí zatčení. Byl ale prý přesvědčen o tom, že je nedotknutelný. Na život v nebezpečí je zvyklý z Ruska, kde mu zřejmě hrozí i horší věci než zatčení.

Proč za něj bojuje Rusko?

Rusko se proti postupu Francie ohradilo, chce prý chránit Durovova práva. Durov má ale komplikovaný vztah i se svou zemí, v roce 2014 Rusko opustil, protože se odmítl podřídit požadavkům vládnoucího režimu.

Nezaložil totiž pouze Telegram, ale taky sociální síť VKontaktě. A Kreml po něm chtěl, aby na ní omezoval opozici. Rusko za něj tedy nyní bojuje. Spíš než snahu o pomoc svému občanovi lze ale z moskevských prohlášení vycítit snahu vyřídit si účty se Západem. Z Ruska se Durov každopádně v roce 2014 přestěhoval do Spojených arabských emirátů.

Velký majetek a “kvalitní sperma“

Samotný Telegram má nyní sídlo v Dubaji. Durov si to všechno rozhodně může dovolit, podle Forbesu vlastní majetek v hodnotě 15,5 miliardy dolarů (přibližně 346,7 miliardy korun). Od mládí se projevovala jeho genialita, o programování se začal zajímat už v 11 letech.

Stejně jako další miliardáři je i Durov tak trochu považován za podivína. A to například i díky své snaze co nejvíce šířit vlastní sperma. Podle něj je totiž vysoce kvalitní. Momentálně tak má více než sto potomků ve dvanácti zemích.

Ideální síť pro kriminálníky

Zpět ale k jeho podnikání. Jeho sociální síť Telegram je rozšířená především v Rusku a na Ukrajině. Stejně jako ostatní sociální sítě má své pozitivní i negativní stránky. Těch negativních je ale podle kritiků víc, než jsme z jiných sítí zvyklí.

Telegram například pro svou činnost využívají ruskojazyčné gangy. Po začátku ruské války na Ukrajině se na síť ve velkém přesunuli uživatelé dezinformačních webů. Informace o softwaru či šifrování Telegramu nejsou k dispozici, což samozřejmě budí rozpaky a vyvolává spekulace

Stejně jako zatčení zakladatele a majitele. Například v Rusku mělo vzbudit velkou paniku. Část ruských představitelů měla dostat pokyn, aby ze sítě vymazala svou konverzaci. Panuje obava, že se k datům budou chtít dostat Francouzi. Nemuselo by tak platit, že co se stane na Telegramu, zůstane na Telegramu.