Británie vře. Násilné protesty rozpoutala dezinformace

zdroj: ČTK / AP / Richard McCarthy

Britská policie oznámila, že obvinila 17letého mladíka z pondělní vraždy tří dívek ve městě Southport. Dalších pět dětí a dva dospělí zůstávají po vraždění v tanečním kroužku v kritickém stavu. Motiv útočníka, který zabíjel nožem, není znám. Na sociálních sítích se ovšem objevila zpráva, že jde o žadatele o azyl.

A do města hned v úterý přijely demonstrovat stovky příznivců krajní pravice. Protesty se pak ve středu přelily do dalších anglických měst. Útočník žádným žadatelem každopádně nebyl. Narodil se v Británii.

Protesty proti vrahovi

Při násilných protestech ve městě Southport byly v úterý zraněny desítky policistů. Ve středu se protesty rozšířily i do Manchesteru či Hartlepoolu.

Protesty jsou namířené proti 17letému mladíkovi, který v pondělí nožem zaútočil na účastníky letní taneční školy. Tři dívky, kterým nebylo ani deset let, na místě zabil. Dalších pět dětí a dva dospělí jsou v kritickém stavu v nemocnici.

Rodilý Brit

Už v úterý se stovky protestujících, kteří se hlásí ke krajní pravici, sešly v Southportu u místní mešity. Na sociálních sítích se totiž objevila zpráva, že vrahem byl žadatel o azyl.

Policie o sedmnáctiletém pachateli nemůže podávat podle zákona žádné konkrétní zprávy, aby nevyzradila jeho totožnost. Potvrdila jen, že se mladík narodil před sedmnácti lety v Británii, konkrétně ve velšském Cardiffu. Jeho rodiče pocházejí z africké Rwandy, kde islám prakticky neexistuje. Takže sraz u mešity nedával moc smysl.

Jak přispěla síť X

Sílu sociálních sítí a dezinformací pak ukázaly následné a rovněž násilné protesty v dalších městech. Podle analýzy deníku The Guardian při dezinformaci o "žadateli o azyl" sehrála zásadní roli síť X.

Hned v pondělí ve 13.49, tedy krátce po útoku, se na účtu s názvem Europe Invasion, který je známý zveřejňováním protiimigrantského a islamofobního obsahu, objevila informace, že podezřelý je "údajně muslimský přistěhovalec". Příspěvek byl do středečního večera zobrazen 6,7 milionkrát.

A už se to šíří

Informace se pak rozšířila napříč dalšími sociálními sítěmi a krajně pravicovými kanály. Podle Marca Owena Jonese, docenta na univerzitě v Kataru, měly příspěvky, které uváděly nebo spekulovaly, že podezřelý útočník byl muslim, migrant, uprchlík nebo cizinec, na síti X nejméně 27 milionů zobrazení.

Podle Jonese šlo o "jasnou snahu pravicových influencerů a podvodníků" prosazovat protiimigrantskou a xenofobní agendu.

Pravicové hvězdy

Na šíření nepravdivých tvrzení se podle deníku The Guardian podílely významné pravicové osobnosti. Například Tommy Robinson, britský krajně pravicový aktivista, jehož skutečné jméno je Stephen Yaxley-Lennon. Ten v příspěvku na X uvedl, že výtržníci v Southportu byli ve svém hněvu "oprávnění".

A i v Česku známý misogynní influencer Andrew Tate tvrdil, že útočník byl "nelegální migrant" a vyzval lidi, aby se probudili. Mimochodem, oba tito pravicoví radikálové měli na Twitteru zrušené účty. Obnovit si je mohli poté, co platformu koupil Elon Musk a udělal z ní síť X.