Politici chtějí víc. Kdo ještě dostane přidáno?

Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Když přidáte sobě, budete muset i ostatním. Tak by se dala krátce shrnout reakce na zvyšování platů politiků. Jedná se o problematický krok, kterým si už tak nepopulární vláda u občanů příliš nepomůže.

Proto se to snaží kompenzovat například zvýšením platů příslušníkům bezpečnostních složek.

Tak to my chceme také

Debata o zvýšení platů politiků zvedla velké emoce, ale také vlnu dalších požadavků. Podle očekávání se okamžitě ozvaly odbory, debatu o platech politiků evidentně velmi bedlivě sledují a jen čekaly na příležitost.

Pokud si přidají politici, tak se automaticky znovu otevírá jednání o platech zaměstnanců státu a veřejného sektoru. Vláda zatím přispěchala alespoň s bonusem pro příslušníky bezpečnostních sborů.

Všichni chtějí víc

Policistům, hasičům a dalším příslušníkům bezpečnostních sborů se tak v příštím roce nejspíš zvýší platy o 1500 korun ve všech tarifních třídách. Unii bezpečnostních složek to ale stejně nestačí, pro každého příslušníka chce 2200 korun.

Více peněz už pro svůj resort ministr vnitra Vít Rakušan zřejmě nevyjedná. Navyšování prostředků se před volbami vždycky hodí. Tedy politikům a obdarovaným, nikoli však státní kase.

Polepší si o trochu méně

Vláda si s nápadem navyšování platů politiků tak trochu naběhla na vidle. Podle funkce by se měly vrcholným politikům zvýšit o zhruba 6,9 a 6,98 procenta.

Konkrétně by plat řadového poslance a senátora mohl příští rok vzrůst o 7100 korun na 109 500 korun měsíčně, prezident by měl dostat přidáno o 23 800 na 365 000 korun měsíčně. Pořád to ale není takové navýšení, které se původně diskutovalo. Původní návrh počítal s nárůstem přibližně o 13,7 procenta.

Jako bumerang

Nyní se kabinetu vrací debata o platech politiků jako bumerang. Nejenže ztratila další body u veřejnosti, ale ještě dala prostor odborářům z různých sfér, aby si přišli “pro své”.

Ministr vnitra sliboval desetiprocentní růst platů bezpečnostním složkám a hasičům už v září tohoto roku. Nestalo se. Místo toho se začalo mluvit o navýšení platů politiků. A samozřejmě se ozval odborový předák Josef Středula a s ním pak odbory, které zastupují zaměstnance státu a veřejné sféry. Vláda tak nepřihrála jen odborům, ale i opozici.

Zmrazit, snížit, zvýšit?

S návrhem zmrazit platy politiků na pět let okamžitě přispěchal Andrej Babiš. I když se podle odborníků jedná pouze o neustálé odkládání problému, zní to dobře. Andrej Babiš má další důvod, proč si do vlády kopnout.

Ještě se zajímavějším návrhem pak přišel předseda SPD Tomio Okamura, podle kterého by platy politiků měly odpovídat průměrnému platu v Česku. Ptá se, v čem je politik lepší než třeba učitel. Ti se ale o další navýšení platů zřejmě brzy přihlásí také.