Letních brigád ubývá. Hlavně kvůli byrokracii

peoplecreations on Freepik

Prázdniny, festivaly a pohoda. Na léto se mladí lidé těší celý rok. Vnímají ho zároveň jako příležitost, kdy si mohou díky letní brigádě něco málo přivydělat. To je ale rok od roku těžší, nabídek brigád ubývá. Firmám se totiž prodražují a zbytečně je administrativně zatěžují.

Legislativní změny se dělaly s cílem zlepšit podmínky mladých brigádníků, omezily jim ale možnosti. Proto by mělo dojít k dalším úpravám.

Sehnat ji už není jednoduché

Letní měsíce mají mladí lidé tradičně neodmyslitelně spjaté s brigádami. Pracovních příležitostí pro mladé brigádníky ale ubývá. Mohou za to změny v dohodách o provedení práce, vyšší náklady firem i administrativní náročnost.

Firmám se už často ani nevyplácí brigádníky poptávat. Plošně mělo podle České televize dojít k úbytku zhruba o patnáct procent, v některých oborech má být číslo ale ještě vyšší.

Brigádník, nebo zaměstnanec?

Podle nových pravidel musí firmy brigádníkům platit pojištění a nabízet dovolenou. Na tu mají brigádníci nárok, pokud mají smlouvu alespoň po dobu čtyř týdnů a odpracují nejméně osmdesát hodin během kalendářního roku.

Firmy si tak stěžují, že se jedná prakticky o normální pracovní poměr. Cílem úprav bylo chránit brigádníky a zlepšit jejich pracovní podmínky. Úplně se to ale nepovedlo.

Průměr 153 korun na hodinu

Došlo totiž hlavně k omezení pracovních příležitostí. Vláda proto připouští, že současné nastavení podmínek v blízké budoucnosti upraví. Brigádníci si v Česku průměrně vydělají 153 korun na hodinu.

Odměna za práci se ale samozřejmě napříč republikou liší, nejlépe ohodnoceni jsou brigádníci v Praze, Karlovarském a Středočeském kraji. Nejhůře jsou na tom naopak brigádníci ve Zlínském kraji.

Vyplatí se umět řídit

Mezi nejlukrativnější brigády pak patří ty spojené s řízením. Nejhezčí hodinovku mají řidiči a kurýři. Finančně zajímavé jsou i brigády v pohostinství, slabší průměrná hodinovka je naopak nastavena pro manuálně pracující brigádníky, například pro skladníky.

Trh práce se mění, to samé platí pro vnímání práce ze strany mladé generace. V dnešní době mají mladí díky internetu řadu příležitostí, jak si vydělat i bez nutnosti trávit léto brigádou fyzicky v restauraci či skladu.