Kdo boduje u studentů? Nerudová a Turek

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Volby do Evropského parlamentu by u studentů středních a vysokých škol vyhráli Starostové před Piráty a koalicí Přísahy a Motoristů sobě. Nejpopulárnějšími lídry jsou Danuše Nerudová a Filip Turek.

U studentů naopak propadla koalice Spolu, ale také ANO. To by se u studentů do europarlamentu nedostalo, přeskočili ho dokonce i Zelení. Výsledky průzkumu ukazují, jak vidí mladí lidé svět ve srovnání se svými rodiči a prarodiči. Volby totiž dopadnou naprosto jinak.

Koho chtějí v europarlamentu

U studentů středních a vysokých škol podle průzkumu Hospodářských novin boduje Danuše Nerudová, ale také Filip Turek. Nerudová by Starosty dokonce dotáhla k pohodlnému vítězství ve volbách.

Na druhém místě se u studentů umístili Piráti, třetí pak Přísaha a Motoristé sobě. To je jasné potvrzení popularity lídra kandidátky Turka mezi mladými. Reálně se totiž Přísaha a Motoristé sobě pohybují kolem pětiprocentní hranice. U studentů naopak totálně propadlo ANO, které by se do Evropského parlamentu ani nedostalo.

Správná sázka na Danuši

Výzkumníci potvrdili, že vynikající výsledek STANu táhne právě osoba lídryně Danuše Nerudové. Mladí si ji pamatují z prezidentské volby, ve které se o jejich hlasy také opírala. Zvedá a komunikuje pro mladé důležitá témata, snaží se také mluvit jejich jazykem.

Jistě jí i pomáhá, že je ženou mezi většinou mužských kandidátů. Vypadá to, že se Starostům sázka na Nerudovou opravdu vyplatí. Není náhodou, že se o ni přetahovali s dalšími stranami.

Mladí Turka dovezou do Bruselu

Kometou letošních voleb zřejmě bude koalice Přísahy a Motoristů sobě. Potvrdilo se, že je táhnou mladí lidé pobláznění charismatickým lídrem Filipem Turkem. Ten představuje naprostý opak Nerudové, často se proti ní také vymezuje a staví do kontrastu.

Turek se veze na vlně trendů sociálních sítí, jeho maskulinní image prostě a jednoduše táhne především mladé muže. U žen mu naopak může pomoct, že vypadá dobře a umí mluvit. Je sice politickým nováčkem, v debatách se zkušenými politiky se ale zatím rozhodně neztratil.

Spolu to má těžké

Překvapením rozhodně není, že u mladých příliš neboduje koalice Spolu. V kampani ostatně vsadila na heslo Odvaha a zkušenost, do voleb ji navíc vede nejen věkem starý konzervativec Saša Vondra.

Koalice se samozřejmě snaží cílit i na mladé voliče, ale i mladší tváři kandidátky Ondřeji Kolářovi je už například čtyřicet. Koalici Spolu by každopádně u studentů přeskočili Piráti, kteří s podporou mladých počítají. Je to vidět i na stylu a podobě jejich kampaně, po Česku se například prohání v růžovém elektromobilu.

ANO má problém, teď ale vyhraje

Na závěr jedna pikantní informace. Hnutí ANO by u studentů přeskočili i Zelení. To je ta strana, které se nedaří uspět prakticky v žádných volbách. Není ale nic nového, že hnutí ANO mladé prostě neumí.

Cílovku tvoří především starší lidé, čemuž odpovídají i témata a osobnosti strany. Lídryně Klára Dostálová v souboji s Nerudovou a Turkem u mladých neobstojí. Do budoucna to pro ANO může představovat velký problém, Andrej Babiš se ale soustředí na krátkodobé výsledky. A ty by měly být díky disciplinovaným starším voličům dobré. U studentů není jisté, zda k volbám vůbec přijdou.