Gen Z je jiná i při výchově dětí. V čem?

zdroj: wayhomestudio on Freepik

Také si říkáte, že nikdy nebudete jako vaši rodiče? Je vcelku pravděpodobné, že si vaši rodiče říkali totéž. Včetně toho, že budou své dítě vychovávat jinak než jejich rodiče. Každá generace má totiž svá specifika a týká se to i výchovy.

Generace X je například více ochranitelská, zatímco mileniálové jsou známí svou otevřeností a odmítáním přísného stylu výchovy. Děti generace Z zase podle odborníků bývají mnohdy šťastnější, protože jejich rodiče mají u svých potomků tendenci upřednostňovat duševní zdraví a pohodu.

Každá generace rodičů je jiná a každá se dušuje, že bude své děti vychovávat lépe než ty předchozí. Všechny jsou však svým stylem výchovy specifické. „Ideální by bylo využít to nejlepší z každé generace a přizpůsobit tomu svůj individuální styl,“ říká rodinná terapeutka Amelia Kelleyová pro americký magazín Parents.

Generace X (1965 až 1980)

A jak tedy jednotlivé generace vychovávají své děti? Podle psycholožky Holly Schiffové jsou rodiče generace X vychováni převážně baby boomery. Sami tedy vyrůstali s menším rodičovským vedením.

Od autoritativního přístupu k výchově se v případě svých dětí přesunuli spíše k flexibilnějšímu a podpůrnějšímu přístupu k rodičovství. Tento přesun je připisován jejich touze kompenzovat nedostatek podpory, kterou sami jako děti zažívali. Jejich ochranitelský přístup může ale brzdit autonomii a emocionální vývoj jejich dětí.

Mileniálové (1981 až 1996)

Mileniálové jsou jako rodiče podle Amelia Kelleyové známí svou otevřeností a odmítáním přísného vedení ve prospěch pozitivních metod výchovy. Ovlivněni sociálními médii a technologiemi hledají různorodé přístupy k rodičovství a často upřednostňují volnější styl výchovy než ten, který sami zažili.

Mileniálové zdůrazňují rovnováhu mezi prací a soukromým životem, intenzivně využívají technologie ve výchově a podporují zvědavost a emoční inteligenci svých dětí. Upřednostňují individualismus a pracovní etiku, podporují tak u svých dětí sebeuvědomění. Nicméně jejich zaměření na dětské mimoškolní aktivity a “sebezlepšování” může vést zejména u jejich mladých dospělých potomků k únavě z rozhodování a nejistotě.

Gen Z (1997 až 2013)

Rodiče z generace Z jsou formovani érou sociálních médií. Usilují tak o dokonalost v rodičovství, často se však ve srovnání například s mileniály cítí méně sebejistí, a to právě kvůli neustálému dohledu a srovnávání se na sociálních sítích.

Sami příslušníci generace Z vyrůstali v digitální a moderní době, a tak jako rodiče spíš i svým dětem umožňují, aby zkoumaly svou identitu a používaly nejnovější technologie. V důsledku toho jsou také spíš než na tradičním školním modelům více nakloněni netradičním vzdělávacím přístupům, které kladou důraz na individualitu.

A co z toho vyplývá?

Nastává opačný trend, kdy příslušníci Gen Z mají děti o něco dřív, než měli mileniálové. Je to proto, že se nemusí bouřit proti autoritativním a přehnaně ochranitelským rodičům z generace X a také se přiklánějí k historicky tradičním hodnotám.

„Gen Z si cení osobního vyjádření a má sklon odmítat tradiční normy, což její příslušníky vede k objevování nových výchovných stylů,“ vysvětluje doktorka Kelleyová. "Psychologicky mohou být také děti rodičů generace Z šťastnější, protože tito rodiče mají tendenci upřednostňovat duševní zdraví a pohodu svého dítěte," uzavírá Amelia Kelleyová.