Finsko krotí mladé na pláži klasickou hudbou

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Policisté ve Finsku večírkům na pláži příliš nefandí. I proto se už poněkolikáté rozhodli, že mladým alkoholovou party na oslavu konce školního roku překazí. Na oblíbené pláži začali z reproduktorů nahlas pouštět vážnou hudbu.

A nekonvenční iniciativa má očividně úspěch.

Beethovena na ně

Podle finské policie večírek k ukončení školního roku na pláž nepatří. A tak se už několikátou sezonu po sobě rozhodla pouštět u pláže nahlas klasickou hudbu, aby studentům party překazila.

A hlavně také proto, aby mladí absolventi nedělali hluk a nepořádek, který vadí místním.

Je libo valčík?

Policie v Espoo, městečku na západ od Helsinek, používá tuto nekonvenční metodu dlouhodobě. V posledních několika letech pouštěli policisté na místní pláži Haukilahti mezi 18.30 a 23.30 klasickou hudbu ze dvou velkých reproduktorů.

Letos byly na seznamu skladeb například Straussův valčík Na krásném modrém Dunaji, Vivaldiho Čtvero ročních období a Schubertova Ave Maria.

Gen Z vážná hudba nebere

Policista z města Espoo Mikko Juvonen finskému magazínu Yle řekl, že tato metoda není žádná místní vymoženost. Používá se totiž i v jiných částech světa a zdá se, že skutečně má požadovaný účinek.

"Vážná hudba z nějakého důvodu mladé lidi neoslovuje, a ti se pak raději drží dál od míst, kde se taková muzika hraje," tvrdí Juvonen.

Hlavní důvod? Odpadky

Proč to finští policisté vlastně dělají? "Je pro nás lepší držet mladé na pevnině a pro rodiny je zase příjemné, když si mohou ráno přijít zaplavat na čistou pláž," říká Juvonen s tím, že před testováním reprodukované klasické hudby byla pláž oblíbeným místem k pořádání večírků.

Často po nich ovšem na místě zůstávaly odpadky a rozbité sklo, které město nestačilo uklidit. Ne všichni místní obyvatelé jsou z vyhánění mladých lidí z pláže vážnou hudbou nadšení. "Připadá mi to trochu divné," vyjádřila se mladá obyvatelka Espoo Iris Åkessonová.

Lidé v komentářích u článku finského magazínu jsou naopak nadšení. Jít na rande na pláž a poslouchat tam Beethovena či Čajkovského považují za dobrý nápad.