Blázen, nebo génius? Praha hostila řezníka z Argentiny

zdroj: ČTK / Kamaryt Michal

Kontroverzní argentinský prezident Javier Milei dorazil na návštěvu Prahy. Setkal se s vrcholnými českými politiky, čekali tu na něj ale také jeho podporovatelé i odpůrci. Milei všude po světě vyvolává velké emoce, jeho politický styl je značně neortodoxní.

Levicoví politici ho nesnáší, podporovatelé malého státu naopak hlasitě chválí. Argentina nastoupila cestu radikálních škrtů a změn, které se podle Mileie z dlouhodobého hlediska vyplatí.

Argentinský sekáč dorazil do Prahy

Jeden z nejkontroverznějších politiků současnosti dorazil do Prahy. Nový argentinský prezident Javier Milei si získal pozornost celého světa už během kampaně, ve které s motorovou pilou v rukách sliboval radikální změny.

A na své sliby po zvolení nezapomněl. Okamžitě se pustil do osekávání státu, rušení ministerstev a propouštění státních zaměstnanců. To vyvolalo protesty a zhoršení života části občanů, ale také první pozitivní ekonomické náznaky.

Zlepšil rozpočet, prohloubil chudobu

Ani Milei to ale nemůže rozbalit naplno. Pro své kroky totiž nemá dostatečnou podporu v argentinském parlamentu. To ho ale neodradilo od devalvace argentinského pesa či omezení státních dotací.

Díky razantním škrtům se mu podařilo vyrovnat rozpočet, došlo ale k okamžitému prohloubení chudoby ve společnosti. Milei se tím vystavil kritice a obřím demonstracím, s tím ale podle všeho počítal. Sází na to, že se dlouhodobě jeho politika státu vyplatí. Přestože to bude bolet.

Progres s šílenou inflací

O argentinském prezidentovi si můžeme myslet spoustu věcí, argentinská ekonomika ale zásadní změny potřebuje. Minulý rok byla inflace na 211,4 %, v chudobě žilo přibližně 40 % obyvatel. Inflaci se prezidentovi nyní daří mírně snižovat, s chudobou to ale kvůli propuštění bude minimálně krátkodobě trochu komplikovanější.

Zvolení Mileie bylo jasným signálem, že velká část Argentinců chce radikální změny. Možná ale netušili, jak moc jeho politika dopadne na jejich každodenní životy.

Shoda na zahraniční politice

S Mileiem současná česká vláda nachází spoustu společných bodů především v zahraniční politice. Spojuje nás podpora Ukrajiny a Izraele, nedůvěra v Čínu a naopak úzká spolupráce s USA.

Český prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala si od návštěvy Mileie slibují zlepšení spolupráce i z hlediska obchodu či energetiky. Milei pak ocenil český boj za demokracii a jmenovitě bývalého prezidenta Václava Havla. Můžeme s ním prý počítat jako s přítelem, což se Česku určitě hodí.

Ve Španělsku bylo dusno

Kontroverze vzbuzuje argentinský prezident nejen doma, ale také v zahraničí. Při návštěvě Španělska ho s velkými ovacemi uvítali zástupci opozice, s vládou si to naopak rozházel nevybíravými útoky na premiéra Pedra Sáncheze a jeho manželku, kterou obvinil z korupce. Nutno dodat, že z korupce ji viní hlavně španělská opozice, ale nikdy nedodala žádné důkazy.

Mileiova rétorika ale není nějak extra překvapivá, argentinský prezident bude jen těžko vycházet s evropskými levicovými socialisty. Mnohem blíž bude mít k pravicově smýšlejícím zahraničním partnerům, kteří by stejně jako on nejradši prořezali stát motorovou pilou.