Většina Čechů chce rychlý konec války na Ukrajině - i za cenu ústupků Rusku

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

 

Dle aktuálního průzkumu nadpoloviční většina české společnosti pomoc ukrajinským uprchlíkům podporuje. Z průzkumu dále vyplynulo, že dvě třetiny Čechů si přejí konec války i za cenu územních ztrát ve prospěch Ruska.

Válka na Ukrajině jako oblíbené volební téma

Už jsme si tak nějak zvykli, že je válka na Ukrajině pravidelně i tématem voleb v evropských státech. Česká republika v tomto rozhodně není výjimkou, v evropské kampani jsme opět slyšeli hlasy volající po ukončení války, uzavření spravedlivého míru či omezení podpory Ukrajině. V české společnosti se na náš postoj k Ukrajině samozřejmě nachází více názorů, to ostatně ukazují i nejnovější průzkumy.

Více než 50% Čechů pobyt Ukrajinců v ČR podporuje

Češi si přejí co nejrychlejší konec války, nadpoloviční většina pak podporuje pobyt ukrajinských uprchlíků v ČR. V otázce uprchlíků se konkrétně jedná o 55 % Čechů, přičemž před rokem byla tato hodnota přibližně stejná. S dočasnou ochranou je u nás momentálně 347 tisíc Ukrajinců, nejvíce jich pak je v Praze. Od začátku války patříme mezi země s nejvstřícnějším přístupem k upchlíkům z Ruskem napadené Ukrajiny.

Mír chceme všichni, ale...

Otázka brzkého ukončení války je trochu složitější. Teoreticky bychom si všichni přáli konec války a zbytečného zabíjení a ničení. Za jakých podmínek ale válka skončí? Českou jednoznačnou podporu Ukrajině může narušit, že se přibližně dvě třetiny Čechů hlásí k rychlému ukončení války na Ukrajině i za cenu územních ztrát ve prospěch Ruska. To je totiž momentálně pro Ukrajinu a její západní partnery nepřijatelné.

Uprchlíci se nám začínají vyplácet

Na postoj Čechů k Ukrajině a jejím obyvatelům má jistě vliv i to, jak moc se v Česku daří zapojení ukrajinských uprchlíků do české společnosti. Od části občanů se stále ozývá, že uprchlíci pouze parazitují na našem systému a berou nám peníze. Aktuálně je to ale naopak. V letošním prvním čtvrtletí získal stát na odvodech z jejich práce o dvě miliardy korun víc, než jaké na ně měl výdaje. Práci si našlo přibližně 117 tisíc z nich, klesá tak počet uprchlíků závislých na dávkách.

Změna vlády = změna postoje k Ukrajině

Postoj k migrantů je v Česku dlouhodobě složitý, na protiimigrační rétorice populistické strany často získávají laciné body. Zároveň ale potřebujeme pracovní sílu do řady odvětví. Na vládě nyní je, aby svou podporu Ukrajině dobře vykomunikovala i díky pozitivním statistikám ukrajinských uprchlíků v ČR. Důležité ale bude, jak příští rok dopadnou volby do Poslanecké sněmovny. Současná opozice by v případě nástupu do vlády k Ukrajině nebyla tak vstřícná. Rok je ale dlouhá doba, stát se toho může opravdu hodně.

Přečti si víc