Proč se na sítích šíří videa s Hitlerem

zdroj: Kredit: Mary Evans Picture Library / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Na sítích se jen během září objevily desítky tisíc videí s nacistickou tématikou. Miliony lajků mají tato videa především na TikToku. A jejich obsah? Většinou jde o umělou inteligencí zhudebněné části projevů Adolfa Hitlera či Josefa Goebbelse.

Zhudebněné jsou takto i některé české šlágry. A infleunceři se na tento trend spíš chytají, než aby ho odsuzovali.

Tisíce videí

Hajlování, nacistické symboly i projevy Adolfa Hitlera. Na sociálních sítích se podle televize Sky News začaly ve větší míře šířit videa, která odkazují na nacisty. No a některá z nich získala především na TikToku až miliony lajků.

Podle zjištění britské zpravodajské stanice, na něž upozorňuje i magazín deníku The Jerusalem Post, se záběry nebo alespoň hlas z projevů Adolfa Hitlera objevila k polovině září na TikToku v 72 534 videích.

Přezpívané projevy

Některé příspěvky vznikají například tak, že umělá inteligence převede hlas z projevu Hitlera do populární písně. Další z příspěvků pak obviňuje židy z islamizace Evropy.

Jen v prvních třech zářijových dnech se objevilo takových videí přes 50 tisíc. Šlo hlavně o příspěvky se zvukovými stopami Adolfa Hitlera a hlavního nacistického propagandisty Josefa Goebbelse.

Stesky po Hitlerovi

Jeden z příspěvků, který ukazuje norimberské shromáždění a tamní Hitlerův projev, získal během pár dní 56 700 lajků. Nejlajkovanější komentář u videa pak zněl: „Moderní společnost ho naprosto potřebuje.“ Další uživatel si pak pod videem posteskl: „Chybíš nám.“

Výjimkou není ani zneužívání hlasů Hitlera či nacistického propagandisty Josefa Goebbelse k přezpívání známých písní. O tom ale často interpreti nemají ani tušení. Svou zkušenost s tím má americká hudebnice Vivian Moon, která je známá jako Pastel Ghost.

„Nevěděla jsem, že je moje hudba takto zneužívána. Je to šokující a politováníhodné. Já a můj tým aktivně sledujeme TikTok a další platformy, abychom tento a podobné případy, kdy je moje práce využívána k propagaci nenávistné ideologie, odstranili,“ řekla Sky News Vivian.

Vůdce zpívá i česky

Ani v Česku není využívání hitlerovských projevů k úpravám písní výjimkou. Hlas nacistického vůdce byl využit například v písni Jožin z bažin od Ivana Mládka nebo v písni Trouba od Lucie Bílé, která začíná slovy "plyn už syčí z trouby ven". Videa jsou ještě stále dostupná na Instagramu.

Mluvčí TikToku pak Sky News řekl, že podobná videa se platforma snaží ihned odstraňovat. „Pravidelně školíme naše odborníky na bezpečnost a průběžně aktualizujeme naše bezpečnostní opatření pro odhalování nenávistného chování a 91 % tohoto typu obsahu odstraňujeme dřív, než je nám nahlášen,“ uvedl.

Neznalost, nebo záměr?

Podobná videa mohou pak nadělat pěknou paseku. Své o tom ví například influencerka Hanka Gelnárová, která na sociálních sítích zveřejnila video, v němž na nacistický pochod spolu s přáteli hajluje. Poté, co se video začalo šířit, se na ní snesla vlna kritiky.

Pro některé sponzory bylo video také poslední kapkou a dali ruce pryč od podpory bizarního cirkusu Clash of the Stars, kde Gelnárová pravidelně jako jedna z účinkujících vystupuje. Zdviženou pravici pak sama influencerka obhajovala neznalostí dějin a neznalostí významu tohoto gesta.