Orbán vyzval Maďary k odporu vůči EU

zdroj: Attila Volgyi / Xinhua News / Profimedia

Chová se Evropská unie jako Sovětský svaz? Podle maďarského premiéra Viktora Orbána ano. Pro drsný výpad proti EU si vybral příležitost 68. výročí protikomunistického maďarského povstání.

Orbán je evidentně nervózní nejen z věčného přetahování o evropské peníze, ale také z posledních výsledků průzkumů veřejného mínění. V nich ho totiž předběhl nový vyzyvatel.

Ztrácí, tak přitvrzuje

Maďarský premiér Viktor Orbán výrazně přitvrzuje. Na domácí politické scéně mu po delší době vyrostl reálný konkurent v podobě Pétera Magyara a jeho nové strany Respekt a svoboda (TISZA).

Orbán stupňuje svou negativní rétoriku vůči domácím i zahraničním názorovým oponentům. Při příležitosti 68. výročí protikomunistického povstání dokonce chování Evropské unie přirovnal k Sovětskému svazu a vyzval Maďary k odporu stejně jako v roce 1956.

Lehce nevhodné přirovnání

Připomeňme si, že v roce 1956 Sovětský svaz krvavě potlačil demonstrace, během nichž Maďaři žádali svobodné volby, propuštění politických vězňů či odchod sovětských vojsk ze země. Střet se sovětskými vojáky tehdy stál život až 2 700 Maďarů.

Podle Orbána je tedy situace v roce 2024 s Unií srovnatelná s tou, která vládla v roce 1956 se Sověty na tancích v Budapešti. Orbán poukazuje na “opětovnou snahu cizí velmoci ovlivňovat dění v Maďarsku”.

Co chystá Brusel?

Co všechno zlého se Evropská unie Maďarsku chystá podle premiéra udělat? Vtáhnout ho do války na Ukrajině, zaplavit ho migranty a začít přerozdělovat maďarské děti genderovým aktivistům.

A samozřejmě ještě svrhnout jeho vládu a nahradit ji svými loutkami. Asi netřeba doplňovat, že tou loutkou myslel Magyara, který byl ještě nedávno jeho spolupracovníkem ve straně Fidesz. Orbán došel dokonce tak daleko, že Maďary straší budoucím rozmístěním ukrajinských vojáků na jejich území.

Vždycky jde o peníze

S Evropskou unií vede Orbán dlouhodobě zákopovou válku, kvůli porušování zásad právního státu mu unijní instituce stoply miliardovou finanční pomoc. Maďarsko to Unii vrací svou náklonností k Rusku a blokováním pomoci Ukrajině.

Vzhledem k posledním emotivním výpadům maďarského premiéra to rozhodně nevypadá, že by se mělo na tomto toxickém vztahu něco měnit.

Lehce nad Fideszem

Alternativu k Orbánovu viděni světa nabídl ve stejný den i jeho momentálně hlavní vyzyvatel Magyar. Ani on nešel pro ostrá slova daleko. Orbán podle něj ponižuje maďarskou ústavnost a odtahuje ho od Západu směrem k Číně a Rusku. U voličů jeho slova padají na úrodnou půdu, podle průzkumu 21 Research Center je momentálně jeho strana o dva procentní body před Orbánovým Fideszem.

Pro Orbána to není akutní problém, příští parlamentní volby by se v Maďarsku měly uskutečnit až v roce 2026. Není ale úplně zvyklý na to mít tak silného oponenta.

Opozice je v maďarsku už delší dobu roztříštěna, její spojování do protiorbánovského bloku před volbami evidentně nefunguje. S Magyarem to ale může být jiné, a to právě i kvůli tomu, že v minulosti byl součástí Orbánovy administrativy.