Jak moc je výhodné, když jste single?

zdroj: lookstudio on Freepik

Být single? Jen se nad tím zamyslete. Můžete trávit víc času tím, co chcete a kdykoli chcete. Být single taky znamená, že se můžete soustředit sami na sebe a zjistit, kdo skutečně jste. No a samozřejmě to může být dobré i pro vaše finance. Zde se dozvíte, jak se vám "žití bez partnera" může vyplatit.

Nelze popřít, že být svobodný může být těžké. Zvlášť, když se zdá, že celá společnost prosazuje koncept, že v životě nejste skutečně „komplet“, dokud nepotkáte „toho pravého“. Zatímco vztahy jsou oslavovány, svobodní lidé jsou stereotypizováni a litováni. Mladá generace každopádně ukazuje, že je čas vyvrátit mylné představy o svobodném životě. Být "singl" totiž může mít řadu výhod.

Utrácíte méně, ušetříte víc

Když jste svobodní, nemáte děti ani nežijete s příbuznými, kteří jsou na vás závislí, musíte se postarat jen o sebe. A to znamená, že pravděpodobně utratíte méně peněz než někdo, kdo je ve vztahu.

Když jdete nakupovat potraviny, nejenže si můžete vzít, co vás napadne, ale obvykle utratíte méně než rodina. Pokud jste se tedy nerozhodli uspořádat hostinu pro patnáct kamarádů.

Úspora nejen na jídle

Vzhledem k tomu, že ceny kvůli inflaci nadále porostou, je složité odhadnout, kolik byste mohli za potraviny utratit. Podle britského serveru Wealthify však svobodní lidé, kteří jedí průměrně velké porce, v roce 2023 utratili za nákup potravin přibližně 44 liber týdně, tedy nějakých 1 200 korun za týden. Pokud by ale člověk žil v domácnosti alespoň se dvěma dalšími osobami, účet by se navýšil na 74 liber týdně, tedy na nějakých 2 100 korun.

Pokud jste svobodní, nemusíte zkrátka pravidelně utrácet za nikoho jiného. Jen za sebe. A to neplatí jen pro jídlo či třeba nákup oblečení. Těžce vydělané peníze si můžete nechat pro sebe, i pokud jde o jakékoli plány na blízkou budoucnost, například na zaslouženou dovolenou. Můžete si uložit nějaké peníze na spořicí účet a vytvořit si slušnou rezervu pro budoucnost.

Víc času na práci

Vztahy mohou vyžadovat spoustu úsilí a času. Jakmile s někým jste, můžete klidným večerům zamávat na rozloučenou. Přijdete domů a musíte připravit večeři pro sebe i partnera, umýt dvakrát tolik nádobí, poslouchat, jak si partner stěžuje na uplynulý den, a než se nadějete, usínáte vyčerpáním.

Zní to asi trochu sobecky, ale když jste svobodní, máte spoustu volného času a dobrá zpráva zase je, že ho můžete využít, jak chcete. Můžete například každý víkend do dvou do rána sledovat své oblíbené televizní pořady, nebo dokonce investovat svou energii do projektů či koníčků, které vám mohou přinést nějaké peníze navíc. Využití vašeho času k tomu, abyste si začali přivydělávat, by vám mohlo opět pomoct zvýšit vaše finance, a díky tomu byste mohli lépe šetřit.

Vaše peníze, vaše priority

Když jste svobodní, máte své finanční cíle a život plně pod kontrolou. Nemusíte se starat o to, co chce někdo jiný. A co je důležitější, nemusíte dělat žádné kompromisy ani se obětovat. Vše je jen o vás a o tom, co chcete. Zní to skvěle, že?

Pokud jste tedy svobodní, může být právě teď vhodná doba zamyslet se nad svými cíli, a to nemluvíme jen o koupi nového auta nebo dovolené. Máme na mysli také dlouhodobé cíle, jako je koupě vysněného domu nebo spoření na důchod. Můžete zkrátka rozhodovat o svých prioritách.

Líp se míří na cíl

Jakmile si tedy stanovíte své finanční cíle, je obecně dobré začít plánovat. Koneckonců, bez plánů svých cílů nedosáhnete. Některé věci k zamyšlení by tedy mohly být následující: Kolik budete potřebovat na splnění svých snů? Kolik si můžete dovolit ušetřit? A existují nějaké další možnosti, které byste mohli vyzkoušet?

To jsou některé z otázek, které si budete muset položit, pokud chcete převzít kontrolu nad vlastními financemi a zároveň žít svobodný život.

Příležitost víc riskovat

Když jste ve vztahu, je vždy trochu obtížné riskovat, a to zejména po finanční stránce. Koneckonců, nemluvíme tu jen o vašich penězích, takže byste pravděpodobně nešli investovat na burzu, aniž byste se nejdřív neporadili se svým partnerem.

Protože ale máte na starosti pouze své peníze, můžete riskovat, jak jen chcete (samozřejmě pokud vám to vyhovuje). A pokud chcete, aby vaše peníze "tvrdě pracovaly", mohlo by být jednou z možností, kterou byste měli zvážit, i investování na burze. To totiž vyžaduje určitý prvek rizika, protože existuje možnost, že byste mohli dostat zpět méně, než jste vložili.

Lepší žít bez rodiny?

Ceny zboží a služeb se obvykle každý rok zvyšují, což je ona všemi zmiňovaná inflace. A pokud se chcete těšit ze skutečného finančního růstu, musí vaše úspory růst přinejmenším stejným tempem jako vše ostatní. A i to se dělá samozřejmě lépe člověku, který je sám, než rodině se všemi výdaji.

Aby nám bylo úplně rozuměno. Nikomu neradíme, aby byl celý život sám a investoval jen do sebe. Pokud tak žít člověk vyloženě nechce. K rozhodování, co s budoucností a co s penězi, je ale single život ideální. Jinak není ideální ani pro ekonomiku státu, ani pro člověka ve vyšším věku, který pak na stará kolena třeba může mít i pocit, že toho po sobě moc nezanechal.